avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot lua somaj daca am lucrat aproximativ 2 luni cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot lua somaj daca am lucrat aproximativ 2 luni cu contract de munca?

am lucrat la o firma din septembrie 2007pana in ianuarie 2009 apoi am plecat prin demisie cu acordul partilor. in mai 2009 am revenit din nou la acea firma dar am lucrat fara contract de munca pana in februarie 2010.acum am contract de munca de la 1 februarie 2010 dar acum firma e in posibilitate de faliment si vreau sa stiu daca pot lua somaj .
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
corina23, utilizator
Cel mai recent răspuns: corina23 , utilizator 15:43, 2 Martie 2010
In primul rand, demisia este demisie (un act unilateral de vointa al angajatului, care nu necesita acordul sau aprobarea angajatorului), iar desfacerea contractului prin acordul partilor este altceva. Daca v-ati dat demisia, iar contractul de munca ulterior nu poate fi probat, nu aveti dreptul la somaj. Puteti incerca sa probati existenta raporturilor de munca pe perioada in care ati lucrat fara contract incheiat in forma scrisa (obligatie ce revine angajatorului, nu dvs.), dar este destul de complicat, tocmai datorita falimentului firmei, iar perioada de cotizare sub 12 luni nu va va ajuta sa obtineti somajul ci numai inscrierea perioadei in cartea de munca. Din pacate, cred ca ati gresit. Oricum, adresati-va unui avocat pentru detalierea situatiei.
Puteti beneficia de somaj daca aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii. Lege nu stipuleaza 12 luni consecutive.
Legea 76/2002- Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
Scuze....dar am uitat sa completez ca pt a beneficia de somaj si firma a care lucrati in prezent, trebuie sa va faca documentele necesare si sa plateasca contributiile la stat.
va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj? brezan brezan Am 54 de ani si 34 de ani de munca. Din iulie 2009 pana in octombrie 2010 am fost in somaj. Din noiembrie 2010 pana in mai 2011 nu am avut loc de munca. Din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? paprika1981 paprika1981 Am lucrat la o firma 2 ani jumate si am plecat cu demisia la zi.Dupa 4 luni am revenit la aceeasi firma si lucrez de 2 luni.Situatia financiara a firmei nu ... (vezi toată discuția)
Daca demisionez mai beneficiez de somaj? mada_lore mada_lore am o intrebare daca astazi imi dau demisia de la o firma si tot astazi ma angajez la o alta firma , iar pe viitor cea din urma firma intra in faliment mai ... (vezi toată discuția)