avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine ne obliga sa suportam plata apei , consumata de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine ne obliga sa suportam plata apei , consumata de societatile comerciale din blocul nostru

Buna ziua,
Va rugam sa ne lamuriti urmatorul aspect:
Asociatia noastra de proprietari este compusa din proprietarii celor 24 apartamente de pe cele doua scari, ale blocului.
La mezanin cat si parterul blocului sunt spatii comerciale, unde functioneaza cca. 12-13 societati , care nu fac parte din asociatia noastra de proprietari.
Pentru consumul general de apa este un apometru al furnizoarei de apa, iar utilizatorii persoane fizice si juridice di cladire au apometre individuale.
Societatea furnizoare de apa, are contracte cu respectivele societati insa, a trimis asociatiei noastre o adresa prin care ne aduce la cunostinta in mod imperativ, faptul ca incepand cu data de..... . urmeaza sa treaca in factura noastra in plus, contravaloarea apei consumata de respectivele societati comerciale, iar administratorul asociatiei urmand sa recupereze sumele aferente, functie de consumurile inregistrate de apometrele fiecarei societati.
Motivul invocat , este faptul ca societatea furnizoare de apa, va rezilia , sau a reziliat contractele cu societatile comerciale din bloc. Pentru ce ? Noi apreciem ca din cauza neplatii , ori dificultatilor in incasarea c/valorii apei consumate.
Administratorul asociatiei noastre, nu are nici o calitate de a calcula si incasa valori de la altcineva , in afara membrilor asociatiei.
Intre asociatia noastra si respectivele societati comerciale , nu exista nici un raport contractual sau conventie in acest sens.
Locatarii blocului fac oricum eforturi mari pentru a achita consumurile proprii si pierderile cu care ne-am obisnuit deja, pentru a nu inregistra restante.
Neplata unei facturi incarcata cu consumurile celor 12- 13 societati comerciale straine de noi, poate avea urmari grave pentru cele 24 apartamente din asociatie.
In adresa emisa de societatea furnizoare, sunt invocate prev. art. 27 din L 241/2006 si L.51/2006, din care nu rezulta motivatia legala, in demersul acesteia.
Va rugam, un sfat avizat si parerea dvs, fata de cele de mai sus.




Cel mai recent răspuns: ContSters122901 , utilizator 13:00, 3 Martie 2010
Toate spatiile comerciale sau de alta natura din bloc, de la subsol si pana la terasa de deasupra fac parte din constructia acelui bloc si trebuie sa faca parte din asociatie, indiferent cine este proprietar.
Acest lucru este necesar si este in avantajul proprietarilor de apartamente din blocurile de locuinte si o sa va prezint cateva argumente.
In legea 230/2007 se prevede ca asociatia de proprietari sa incheie conventii cu persoanele juridice din bloc prin care sa stabileasca repartizarea costurilor administrarii, consumurilor, reparatiilor, fondurilor si pentru acestea.
Toate costurile prevazute in lege, care trebuiesc repatizate pe cota indiviza, se vor repartiza si acestora.
Noi avem la subsol, parter si mezanin persoane juridice care detin 40% din suprafata utila a blocului. Acestia suporta 40% din cheltuielile cu personalul (administrator, casier, presedinte, cenzor, instalator, etc), tot 40% din reparatiile efectuate la instalatiile comune de alimentare si canalizare, la hidroizolatia teraselor, etc.
Cum sa nu fie pusi la plata si acestia cand se repara terasa, acoperisul ca doar este si al lor!?
Cum sa nu fie pusi la plata si persoanele juridiuce cand se repara sau inlocuiesc instalatiile de alimentare sau de canalizare ca doar si ei le folosesc si le infunda sau le uzeaza?
Cum sa nu-i punem la plata cand avem o avarie la subsol sau oriunde in bloc daca este pe o coloana comuna si s-au risipit 100 mc. de apa!?
Acum 3 sapatamani, in urma unei avarii am inlocuit coloana de alimentare si de scurgere de la etajul 4 la 8. Am repartizat costurile la toti de la etajul 1 la 8 dar si persoanelor juridice de la parter, mezanin si subsol.
Sigur ca si acestia pot ramane restantieri ca orice alt proprietar, dar si acestora li se percep penalizari si pot fi actionati in instanta pentru recuperarea restantelor si penalizarilor.
Dar cladirea are multe suprafete, spatii comune si asa trebuie administrata cu toate partile de la subsol la terasa sau acoperis.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
Adriantot, moderator
Multumesc mult pentru raspuns, argumentatia dvs este lamuritoare. Problema este ca , proprietara a doua nivele (parter si mezanin) in intregime , a apartinut Cooperatiei mestesugaresti, cu sediul in alta localitate, care s-a impotrivit a fi membra a asociatiei, apoi a vandut sau inchiriat unele din spatii. Cei care folosesc aceste spatii sunt mereu.. altii si altii, iar informatile despre cei care ar putea raspunde sau lua o decizie sunt aproape inexistente. Vanzatorii din magazine sau cei din ateliere nu dau nici o relatie. Cam dificil de a coopera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale de la parterul blocurilor caragiu caragiu Doresc sa aflu la ce cheltuieli din cadrul asociatiei de proprietari sunt obligati sa participe detinatorii de spatii comerciale de la parterul ... (vezi toată discuția)