avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie penalizata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie penalizata

Buna ziua. Am si eu o intrebare,
O femeie nascuta pe data de 5 iulie 1949, a iesit la pensie in anul 2007, avand un stagiu de cotizare de 25 de ani si 5 luni. Pensia a fost penalizata cu 30% pentru lipsa stagiului complet de cotizare. Intre timp, persoana in cauza a mai lucrat ( cumuland pensia cu salariul), ajungand la un stagiu de cotizare de 27 de ani, 3 luni si 15 zile. Intrebarea mea este daca pensia persoanei in cauza va ramana in continuare penalizata sau se va recalcula si nu va mai fi penalizata cu cei 30 % ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:05, 3 Martie 2010
1. Fiind nascuta in iulie 1949, doamna in cauza s-a putut pensiona de limita de varsta in septembrie 2007, la 58 de ani si 2 luni si avea nevoie de un stagiu complet de cotizare de 26 de ani si 4 luni.
2. Se va prezenta la Casa de Pensii cu documentele doveditoare (carnet de munca completat cu perioada lucrata dupa pensionare, contracte de munca si decizii de incetarea a contractelor de munca) si sa faca cerere de recalculare a pensiei.
Multumesc pentru raspuns.
Persoana a mers la Casa de Pensii, i s-a recalculat, dar penalizarea aceea a fost pastrata, in sesnul ca i s-a adaugat foarte putin la pensie, in nici un caz cei 30 % . E normal asa? Ar fi trebuit sau nu sa se indeparteze acea penalizare?
1. Nu e vorba de o penalizare propriu-zisa ci de modul de calcul al punctajului.
2. Punctajul adunat pe cei 25 de ani si 5 luni s-a impartit la 26 de ani si 4 luni (stagiul complet cerut de lege) si de aici a iesit un pinctaj mai mic.
3. Dupa recalculare trebuia sa-i iasa un punctaj mai bun ca prima data.
4. Nu stiu cum ati calculat dvs. cei 30%. Fata de ce?
5. Rugati pe cei de la Casa de Pensii sa va explice cum s-a calculat. Nu ati primit noua decizie de recalculare?
6. Asteptati sa va raspunda si colega mea, dna Gabriela Pintea, mai competenta decat mine, in domeniu.
claudia_23 a scris:
O femeie nascuta pe data de 5 iulie 1949, a iesit la pensie in anul 2007, avand un stagiu de cotizare de 25 de ani si 5 luni. Pensia a fost penalizata cu 30% pentru lipsa stagiului complet de cotizare.

Nu exista pensie pentru limita de varsta penalizata cu 30% pentru ca stagiul de cotizare nu este complet. Orice persoana care are varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare poate beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Trebuie sa ai stagiul complet de cotizare in urmatoarele situatii:
-pentru a beneficia de pensie anticipata / anticipata partiala;
-pentru a beneficia de reducerile varstelor standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupe de munca.

In rest, stagiul complet de cotizare este utilizat la determinarea punctajului mediu anual. Pensia este mica pentru ca stagiul realizat efectiv este mic, in niciun caz pentru ca nu a fost realizat stagiul complet de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Se poate pensiona? danares1 danares1 Am un angajat cu urmatoarele date: data nasterii :15.12.1949 stagiu de cotizare 29 ani si 5 luni ( din care 1 an 4 luni si 21 zile stagiul militar, in ... (vezi toată discuția)
Variante de pensionare linualin linualin Va supun atentiei urmatorul caz: Socrul meu implineste 60 de ani in luna martie 2010, cand doreste sa iasa la pensie din cauza serviciului mult prea ... (vezi toată discuția)