avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de cresterea copiluiu pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de cresterea copiluiu pentru tata

viitoarea mea sotie a mai fost casatorita intre timp ea a divortat iar in decembrie i s-a terminat divortul, fostul sot al ei este in chis in italia.in hartia pe care am primit-o acasa ( 2 dec 2009 ) mi se spunea ca in 30 de zile de la anuntarea acestuia voi primi si decizia irevocabila. ei au uitat sa trimita instiintarea in italia si au trimis-o tocmai pe 2 febr 2010. intre timp viitoarea sotie a nascut adica pe 04 febr. ea fiind inregistrata in spital cu numele de fata (dinaintea casatoriei).acum de la judecatorie tot mi se spune sa astept raspunsul sa se intoarca din italia.... dar pana cand?
eu trebuie sa imi iau concediu de cresterea copilului dar nu pot deoarece fetita nu are certificat de nastere deoarece nu i-am putut face din cauza ca trebuie sa astept raspunsul din italia pt ca viit sotie sa poata sa isi schimbe buletinul.
eu nu pot sa recunosc copilul asa mi s-a spus.
intrebare:
au gresit cei de la judecatorie ca nu au trimis mai devreme instiintarea?
se poate altfel sa recunosc copilul?
in cat timp de la nastere se poate lua concediu de cresterea copilului.(eu am inteles 40 de zile de la nastere asa este?)
ce pot face pentru a intra in acest concediu.
in caz ca nu intru in acest concediu pot da pe cei judecatoria in judecata si sa le cer daune morale pentru ca nu au trimis instiintarea?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters54529 , utilizator 16:03, 3 Martie 2010
1. nu stiu exact ce acte va trebuie la primarie sau la agentia de prestatii sociale, dar in mod sigur nu se poate fara certificatul de nastere al copilului.

2. puteti intra in concediu si la 6 luni, si la 1 an dupa nastere.

3. daca in certificatul de nastere copilul nu va avea trecut ca tata pe sotul mamei la data conceptiei, si figureaza "-", atunci puteti recunoaste copilul fara test ADN.

4. daca in certificat va figura fostul sot, atunci nu puteti reglementa situatia copilului direct prin recunoasterea dvs., ci trebuie intai sa fie castigata o actiune in tagada paternitatii fostului sot, si abia apoi puteti recunoaste dvs. fetita (tot fara test ADN).
vedeti discutii pe acelasi subiect: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
smeagull, utilizator
deci sa inteleg ca trebuie sa astept raspunsul din italia sa se intoarca......
pana ce sa fac certificatul ca sa aibe ea hotarare definitiva
Domnule draga, teama mi-e ca, fie nu v-am inteles eu pe dvs., fie nu m-ati inteles dvs. pe mine.

Avem doua probleme, care nu legatura intre ele:

1.Numele de familie al mamei, asa cum il veti trece in certificatul de nastere (numele de fata, inteleg).
Pentru ca sa treceti in certificat numele de fata al mamei, trebuie sa asteptati raspunsul din italia si expirarea tremenului de recurs

2. Cine va figura in certificat ca tatal copilului ? Nu dumneavoastra.
Daca totul functioneaza normal, in certificat va fi trecut de catre functionarul de stare civila, din oficiu, fara sa intrebe pe mama, pe dvs. sau pe altcineva, va fi trecut ca tata al copilului fostul sot al mamei.
In acest caz, dvs. ca tata biologic, aveti o mica mare problema.
Daca, sa zicem, functionarul de la starea civila "greseste" si nu il trece in certificat drept tata pe fostul sot al mamei, e putin mai bine. Dar eu as crede ca nu va gresi, iar copilul dvs. va figura pe numele altui barbat.
Iar aceasta a doua problema, nu se rezolva asa usor ca schimbarea numelui mamei, doar prin asteptarea comunicarii hotararii de divort cu Italia.
Iar daca fiica dvs. este a altui barbat in acte, este evident ca nu este a dvs., si deci nu puteti lua concediu cata vreme nu figurati ca tatal ei.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
smeagull, utilizator
am inteles acum perfect va multumesc enorm de mult.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema paternitatii Rzaretcha Rzaretcha Buna ziua! Eu și prietena mea, viitoarea soție suntem fericiții părinți ai unei fetite sănătoase. Copilul a fost conceput în timp ce soția se afla ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,va rog frumos sa ne indrumati ,asteptam o fetita sa ... Bogdanelu Bogdanelu Buna ziua ,va rog frumos sa ne indrumati ,asteptam o fetita sa se nasca in urmatoarea luna..doar ca partenera este inca in proces de divort,in Romania ,cum ... (vezi toată discuția)