avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Factura neplatita de 7 ani...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Factura neplatita de 7 ani...

Buna ziua, numele meu este Bogdan si am o intrebare: pot fi obligat sa platesc o factura restanta de 7 ani?
Problema sta in felul urmator: mama mea, Mihaela a facut un abonament pe numele ei pentru o prietena. Acea prietena nu si-a mai platit factura, are o restanta de 800 ron, e de negasit deoarece a divortat si a plecat din tara, iar familia ei nu are posibilitatea de a plati.
Am vrut sa aflu mai multe informatii legate de datorie, asa ca am sunat la numarul de pe factura. De atunci, primesc tot timpul telefoane de la ei, incearca sa ajungem la o intelegere si sa platesc, etc. Stiu ca legal, mama mea trebuie sa achite factura, chiar daca nu ea s-a folosit de abonamentul respectiv.
Dar data ultimei facturi emise este noiembrie 2003. Am mai aflat si ca daca nu au actionat in instanta (m-au amenintat si cu acest lucru) in timp de 3 ani, nu mai au ce sa faca. Asadar, ce ma sfatuiti sa fac? Sa platesc factura sau nu? Risc ceva daca nu o platesc? Astept raspunsul dvs.
Va multumesc,
Bogdan


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:19, 3 Martie 2010
Datoria respectiva s-a prescris.
Nu aveti nimic de plata.

Dar e posibil sa fiti sicanat de diverse firme de recuperare, nu semnati nimic si nu faceti nici o recunoastere a datoriei, si nici o plata, nici partiala, ca va repune in termenul de prescriptie si va pot executa silit.
Bogdane,
Daca de la data emiterii facturii nu ai primit nicio notificare care sa intrerupa termenul de prescriptie de 3 ani nu au ce sa-ti faca chiar daca te-a aminintat cu instanta.
In cazul in care vei fi totusi actionat in instanta si vei primi citatia, instanta va respinge actiunea de pe scaun.
Cu alte cuvinte creditorul are la indemana realizarea dreptului sau de creanta in termen de 3 ani de la data cand s-a nascut dreptul de creanta sau de la data cand aceasta a ramas certa, lichia si exigibila.
Recomandarea mea este sa nu semnezi sub nicio forma niciun act si sa nu primesti nicio notificare.
Nu se poate repune in termenul de prescriptie pentru ca recunoaste ca are o datorie prescrisa ori ca plateste partial debitul care acuim e o obligatie naturala imperfecta...
E doar plata bun facuta si atat, nu ii poate cere ceva in plus.
Daca insa sunt facute plati inainte de a interveni prescriptia, atunci discutam ca de al alta data curge aceasta prescriptie.
Solicitati-le telefonic dovezi ca aceasta datorie nu e prescrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dataorie servicii telefonie mobila iulia.N iulia.N Buna seara! As dori daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea problema. Am avut un abonament in 2003 pe 12 luni dar din motive financiare nu am reusit sa-l ... (vezi toată discuția)
Prescriere debit? Bogdan Popovici Bogdan Popovici am inceput sa primesc niste notificari de plata de la o firma de recuperare debite. Problema e ca debitul e din octombrie 2004. S-a prescris sau nu dreptul de ... (vezi toată discuția)
Ceva legat de prescriptie... discimus discimus am si eu o intrebare, intr-un contract cu mobifon a carui executare s-a intrerupt in 2001 mai sunt susceptibile de executare creantele lor dupa 5 ani ? a ... (vezi toată discuția)