avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despagubiri in rezilierea unui contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despagubiri in rezilierea unui contract de comodat

buna ziua .locuiesc intr-un imobil cu doua camere la curte cu contract de comodat pe o perioada de 30 de ani si am si eu doua intrebari daca se poate sa ma ajutati.(1)am investit niste bani pentru modernizarea si imbunatatirea imobilului si a curti in care este situat acesta in valoare de 15 000 de ron cu acordu proprietarului si am toate facturile care confirma acest lucru iar acuma proprietaru doreste rezilierea contractului inainte de termen.in caz ca va face acest lucru imi pot recupera de la acesta banii investitii.(2)proprietaru nu mai vrea acuma sa ma lase sa folosesc spatiul din curte unde se afla apa ,wc,si bucataria.am dreptul de folosinta sau nu? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:12, 3 Martie 2010
buna ziua.. evident ca aveti dreptul la folosinta dependitelor, nici nu se concepe asa ceva..dar si pe 30 ani.. cred ca v-ati pacalit(amagit) singura cand ati incheiat un astfel de contract... indefirent ce investitii ati face dvs.. in nici un caz au o valoare de amortizare asa de lunga.. poate 3 ani si ati tastat gresit.. e o perioada rezonabila..e ca si cum v ar cere chirie.. dar in loc de chirie investiti dvs si el ramane cu valoarea investitiei..logic, nu?
De fapt, fara cunoasterea continutului contractului de comodat (si a altor aspecte esentiale ale situatiei de fapt) nu putem decat sa ...ne dam cu presupusul, cu riscul de a fi ...pe langa subiect.

In principiu,
1. - nici contractul de comodat nu se poate rezilia oricum si dupa cum i se nazare proprietarului/comodantului
2. - nici comodatarul nu poate pretinde restituirea unor cheltuieli daca ele nu au avut un caracter extraordinar, necesar si foarte urgent.

Din nefericire, contractul de comodat e "la moda" printre romani, dar putini stiu ...cu se manaca de fapt.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
romascanu, moderator
BUNA ZIUA .nu am tastat gresit perioada de comodat dar prin investitiile facute(consolidarea casei izolarea termica,betonat curtea 130mp+ gardul) am crescut valoarea imobilului si nu e corect ca proprietarul acuma sa doreasca rezilierea contractului dupa ce am investit niste bani .nu e legal ca dansul sa ma despagubeasca daca nu respecta termenii contractuali?
Cele trei conditii enumerate de dna romascanu trebuie indeplinite cumulativ. Daca un element lipseste, cheltuielile nu sunt supuse restituirii.
Daca sunt indeplinite, puteti sa il actionati in judecata in temeiul gestiunii intereselor altora ( art. 987 Cod Civ.).
Faptul ca ati crescut valoarea imobilului nu are relevanta.
Ar trebui vazut contractul de comodat ( si pt acest lucru va recomand o vizita la un avocat).
Exista posibilitatea denuntarii unilaterale?
Dar, oricum, conform art. 1573 Cod Civ., in ipoteza in care comodantul ar cadea intr-o trebuinta mare si neprevazuta, instanta poate sa il oblige pe comodatar la restituirea lucrului chiar inainte de expirarea termenului stipulat. Aceasta este o regula derogatorie care rezulta din caracterul gratuit al comodatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat clara112 clara112 A fost incheiat un contract de comodat intre doua societati comerciale. Destinatia imobilului - sediu social al firmei. In contractul de comodat s-a mentionat ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat francu.coco francu.coco am incheiat un contract de comodat cu proprietarul unui spatiu comercial pe o perioada minima de 3 ani. acum el vrea sa vanda spatiul si nici macar nu ne-a ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat clara112 clara112 Buna ziua! 2 societati comerciale au incheiat un contract de comodat, obiectul fiind un imobil. Destinatia: sediu de firma; tot aici are si ... (vezi toată discuția)