avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... transcriere divort Canada
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

transcriere divort Canada

Eu am procura notariala pentru un verisor din Canada sa-i transcriu divortul din Canada aici in tara.El este din Roman, dar casatoria a fost oficiata in Iasi. La care tribunal depun dosarul de transcriere?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 09:40, 3 Martie 2010
Metodologia nr.1/1997
"Înscrierea divorţului, anulării ori încetării căsătoriei
ART. 84
(1) Înscrierea divorţului se face din oficiu, prin menţiune pe marginea actului de căsătorie, în baza hotărârii judecătoreşti, definitivă şi irevocabilă, comunicată de instanţa judecătorească. De asemenea, înscrierea divorţului se face şi la cererea oricăruia dintre foştii soţi, care va trebui să depună copie legalizată de pe hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(2) Înscrierea divorţului pronunţat în străinătate, privind un cetăţean român, se va face numai după ce hotărârea străină, definitivă şi irevocabilă, a fost recunoscută de către tribunalul judeţean competent, conform prevederilor art. 166 şi 170 din Legea nr. 105/1992."
Legea nr. 105/1992
" ART. 166
Hotărîrile străine sînt recunoscute de plin drept în România, dacă se referă la statutul civil al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întîi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi.
ART. 170
Cererea de recunoaştere se rezolvă pe cale principală de tribunalul judeţean în circumscripţia căruia îşi are domiciliul sau sediul cel care a refuzat recunoaşterea hotărîrii străine.
Cererea de recunoaştere poate fi, de asemenea, rezolvată pe cale incidentă, de către instanţa sesizată cu un proces avînd un alt obiect, în cadrul căruia se ridică excepţia puterii lucrului judecat, întemeiată pe hotărîrea străină." :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarirea judecatoreasca data de alta tara e echivalenta in rominia? moraru camelia moraru camelia divortul a fost facut acolo unde s-a incheiat si casatoria(in afara ROMINIEI).detinind ambii dubla cetatenie,daca fac transcrierea la certificatul de divort in ... (vezi toată discuția)
Sentinta divort MariaSeresan MariaSeresan Buna...Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate,am fost casatorita cu un cetatean german si am divortat.Ptr un pasaport nou am nevoie de sentinta de ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort din spania steluta1977 steluta1977 Buna ziua, vas ruga sa imi spuneti si mie daca sentinta de divort din spania tradusa, legalizata si cu apostilla de la haga este valabila in tara, in principiu ... (vezi toată discuția)