tatal meu a decedat in septembrie 2009. in acel moment era la a treia casatorie,avand copii cu toate cele trei sotii dintre care 3 sunt minori. detinea o firma din 1991 ,pe atunci fiind cu mama mea,prima sotie cu care nu a fost casatoril legal. doua apartamente in rate plus alte o mie de probleme. nu am inceput inca succesiunea,fiind atat de multi copii,cu atatea mame#-o nu ne-am inteles nici cu sotia lui si am asteptat ca bancile sa isi faca treaba si situatia sa se mai clarifice. nu stiu cum dar asta e alta chestie. cu aceasta ( sotia) a fost casatorit aproximativ doi ani dar au fost si in concubinaj cativa ani 3-4-5 nu stiu exact. intrebare: care este metoda de acceptate a succesiunii astfel incat sa nu fim nevoiti sa acceptam si creditele plus ca exista si minori.
Cred ca trebuie sa va grabiti, sa mergeti la un notar din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului, pentru a face declaratia expresa de acceptare a succesiunii, poate va mai incadrati in cele 6 luni , termenul legal de optiune succesorala. Apoi, oricare dintre succesibili poate cere dezbaterea succesorala, la care veti fi si dvs. chemat, in calitate de descendent .
odata acceptata succesiune aceptati atat activul, cat si pasivul succesoral.
daca acceptati sub beneficiu de inventar asta pp ca veti raspunde de pasiv doar in limita activului dobandit de la defunct.
acceptarea sub beneficiu de inventar se poate face doar in termenul de optiune succesorala de 6 luni de la la data decesului defunctului.
vedeti daca mai sunteti in termen.
Succesiune
aanny2006
Buna seara! cu 1 luna in urma tatal meu a decedat, nu exista testament,mentionez ca am un frate si mama, ma intereseaza daca nu se face succesiunea in cele 6 ... (vezi toată discuția)