SC xxx a emis o adresa catre Politie (ca raspuns la o solicitare de informatii), iar acum inculpatul din acel dosar (care intre timp a si fost condamnat cu executare) solicita in civil constatarea falsului cu privire la acea adresa, sustinand ca ar contine informatii false care ar fi contribuit la condamnarea sa. (in fapt a fost condamnat pt ca a emis mai multe instrumente de plata fara acoperire).
Cererea lui este in civil pentru ca intre timp raspunderea penala s-a prescris (Parchetul a dat in NUP fata de semnatarii adresei pe motiv ca a intervenit prescripria faptelor). Actul a fost emis cu mai mult de 10 ani in urma.
Pot invoca prescriptia dreptului de a cere constatarea falsului invocand art. 9 alin 2 si art. 3 din Decretul 167/1958??
Intr-un astfel de caz vorbim de nulitate absoluta sau relativa?
Multumesc.
Nu, dar daca imi scapa ceva accept si critici constructive.
Din ceea ce spuneti dvs., actiunea pe 184 poate fi formulata oricand, deci este imprescriptibila - iar nulitatea actului absoluta.
Problema este ca reclamantul de azi stia de acest act inca de la emiterea lui (cu peste 10 ani in urma) si nu l-a contestat / defaimat ca fals nici la urmarirea penala, nici in procesul in urma caruia a fost condamnat.
Ma gandeam ca daca ar exista posibilitatea ca actul sa fie doar nul relativ, atunci ar putea opera cazul de prescriptie indicat de art. 9 din Decret, 18 luni + 3 ani de la data actului.
Stiu ca astfel de spete nu sunt tocmai frecvente si de aceea incerc sa aflu cat mai multe pareri pe aceasta tema, respectiv ce aparari pot fi invocate intr-o astfel de cauza.
Va multumesc pentru amabilitate.
asa cum spuneam, accept si criticile necesare, dar chiar am nevoie de un sfat in aceasta problema actuala; imi puteti recomanda, va rog unde anume sa caut - teorie si practica pe acest subiect si eventual, care ar fi, dupa dumneavoastra, o solutie la aceasta speta ? ce aparari pot invoca paratii (semnatarii + SC) in speta? Multumesc mult.:help:
NANOMAX, eu inteleg ca pe cale civila s-a cerut constatarea unui act ca fiind fals.
Nu inteleg cum s-a facut cererea asta, ce cuprinde ea exact, care sunt temeiurile de drept...
Imi e neclar cum sa incerce asta... pe cale principala? Sau cum?
Actiunea imi pare prost formulata sau doar nu pricep eu pe care sunt temeiurile ei.
Imi pare rau, chiar nu-mi pot forma o idee, darmite da o parere...
Uz de fals
ContSters327931
Buna ziua,
Se da urmatoarea situatie: fals intr-un inscris autentic, raspunderea penala pentru falsul respectiv s-a prescris.
Intrebarea este: daca acel ... (vezi toată discuția)