avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ridicare abuziva a masinii - admitere in parte actiune ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ridicare abuziva a masinii - admitere in parte actiune - formulare RECURS

Buna ziua,
pe scurt, mi-a fost ridicata abuziv masina parcata regulamentar (si am demonstrat instantei acest aspect) pe o strada din sector 6, de catre celebra soc. de tractari [EDITAT]. A trebuit sa platesc taxa de 500 lei pt. eliberarea autoturismului, am studiat legea, hotararea Cons. Local si am facut plangere contraventionala la Judecatoria Sector 6. Am avut 5 capete de cerere si mi-a admis cu succes 4 dintre ele (si anume: anularea PV de contraventie - fiind gasit ca nul absolut, exonerarea de la plata amenzii in cuantum de 240 lei la bugetul local, inlaturarea punctelor de penalizare etc.), iar cel mai important capat de cerere, cel cu restituirea sumei de 500 lei, suma platita in contul soc. de tractare, instanta nu a inteles sa mi-o acorde pe motiv ca nu am solicitat in mod expres/nu am facut capat de cerere distinct cu "anularea si notei de constatare" in baza careia s-a dispus de catre reprez. politiei ridicarea autoturismului, dealtfel, fiind un act subsecvent PV de contraventie. Intentionez sa fac RECURS si rugamintea mea este daca ma puteti ajuta cu o anumita informatie: din cate am inteles, ar exista o decizie a ICCJ prin care s-a statuat ca instanta e obligata sa dispuna din oficiu si anularea actelor subsecvente daca a constatat nulitatea absoluta a actului principal (in speta, PV de contraventie) sau ceva in genul. Prin urmare, daca o luam dupa logica judec. ar fi trebuit sa fac capat de cerere distinct pt. fiecare act emis de la organele de politie in toata aceasta procedura care s-a intins pe vreo 3 zile, adica, sa solicit in mod expres: "1. nota de constatare - (precizez ca aceasta nici nu mi-a fost inmanata la eliberarea auto., asa cum prevede legea, desi am solicitat-o si am consemnat in PV inexistenta ei; am vazut-o pt. prima data ca attach la intampinarea facuta de parata [EDITAT]), asa-zisa 2. Comunicare pe care mi-a inmanat-o politistul de la, culmea, sediul firmei de tractari, comunciare in cuprinsul careia ma anunta sa ma prezint in 2 zile la sediul politiei pt. a incheia PV. Prin urmare, nu mi-am putut inchipui ca trebuie sa solicit instantei in mod expres si anularea acestor hartiute pe care, in cuprinsul plangerii contraventionale, am demonstrat ca sunt nule si am luat in discutie fiecare dintre ele etc. Va rog din suflet daca-mi puteti da si anumite indicii pt. RECURS, un model ceva, si daca cunoasteti acea decizie a ICCJ de care am mentionat mai sus.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
ContSters20980, utilizator
de asemenea opinez ca instanta trebuia sa dispuna, odata cu anularea procesului-verbal, si anularea deciziei de ridicare, iar pe cale de consecinta, restiuirea sumei de catre firma de ridicari...

intr-o alta speta [Sent.civ. 279CA/2007 a Tr.Satu-Mare-irevocabila la CA Oradea] instanta a statuat ca nu se poate emite o decizie de ridicare/blocare a autovehiculului in lipsa unui p-verbal care sa justifice existenta unei contraventii...masura ridicarii/blocarii auto. este o masura complementara ce urmeaza celei principale (amenda aplicata ptr stationare/oprire neregulamentara) si de multe ori ramane la latitudinea ag.constatator daca o aplica sau nu (tinem cont si de faptul ca in unele localitati nici nu sunt firme care presteaza astfel de servicii)

revendind la speta in cauza, in conditiile in care instanta a dispus doar anularea p-verbal, concluzionam ca banii au intrat/raman in patrimoniul firmei de ridicat fara o cauza justa, serviciul ridicarii nu a fost efectuat ptr dvs, ci la solicitarea politiei odata cu constatarea presupusei contraventii care in instanta s-a dovedit a fi inexistenta... prin urmare consider ca odata cu anularea p-verbal trebuia sa "se dispuna si anularea" acelei decizii de ridicare, respectandu-se principiul "resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis" si "accessorium sequitur principale", chiar daca aceste 2 principii nu sunt consacrate -in terminis- in vreo reglementare legala, ele trebuie luate in seama...

in ceea ce priveste o eventuala Decizie a ICCJ, eu am gasit o speta (Decizie ICCJ in recurs) insa nu stiu cat de mult va poate folosi in prezenta cauza, insa daca imi lasati pe PM o adresa de mail am sa va trimit si decideti dvs cat de utila este...:)

Toate cele bune !!!
Multumesc pt. informatii. Ma gandeam asemanator, in sensul sa invoc cele 2 principii amintite si de Dvs., precum si "repunerea partilor in situatia anterioara". Dar mi-e teama ca sunt insuficiente, trebuie sa gasesc ceva mai puternic, cum ar fi niste exemple de sentinte asemanatoare.

Mi-am amintit un aspect ff important, o informatie pe care nu am folosit-o la instanta de fond, si anume: avand anumite banuieli, am facut o adresa scrisa la Autoritatea Romana pt. Transport in care le-am solicitat sa-mi comunice daca respectiva soc. detine licenta de transport si alte doc. obligatorii. In prezent, am raspunsul oficial ca aceasta nu detine nimic, deci opereaza ridicari/tractari/depozitari ilegal [EDITAT]. Am studiat inclusiv caietul de sarcini si m-am ingrozit...Intrebare: potrivit art. 305 din c.p.c pot depune acest inscris in instanta de recurs?este el considerat "proba noua" in sensul legii?
activitatea de ridicare a autovehiculelor se desfasoara con form hotararii consiliului primariei sector 6,protocolului de colaborare nr.669/03.03.2006 dintre pol.comunitara s.6 si brigada de pol rutiera mun Buc.si protocolului de colaborare nr.181/18.12.2007incheiat intreprimaria s. 6 siDirectia gen . a pol Buc.
Probabil ca in pv. de contraventie au fost trecute sanctiunea principala si sanctiunea complementara dar nu si sanctiunea tehnico-administrativa de ridicare a autoturismului.Puteti solicitanota de constatare ,fisa vehicolului stationat neregulamentar ,dispozitia scrisa de ridicare intocmita de agentul constatator,.Nota de constatare ,trebuie semnata de agentul comunitar si un martor asistent si va contine obligatoriu marca ,modelul ,culoarea, numarul de inmatriculare,locul si starea fizica a acestuia.Operatorul trebuie sa imortalizeze in format digital,foto,din patru unghiuri diferire,vizand starea vehicolului stationat.Solicitati in mod expres recuperarea cheltuielilor de la firma [EDITAT]-oameni cumsecade de altfel -invocati si faptul ca s-a incalcat si un drept constitutional,dreptul de proprietate , a atributelor de folosinta si dispozitie a bunului.Nu in ultim rand verificati motivele de reziliere a protocolului dintre primaria Pitesti si operatorul din oras ,politia motivand ca sunt "fisuri legislative"Va tin pumnii !
adita_auto a scris:

Probabil ca in pv. de contraventie au fost trecute sanctiunea principala si sanctiunea complementara dar nu si sanctiunea tehnico-administrativa de ridicare a autoturismului.

Asa este, sanctiunea tehnico-administrativa nu a fost mentionata. Nici macar sanctiunea principala nu a fost coresp. notata in sensul ca a fost dat un articol generic care continea vreo 8 alineate, pt. acest considerent, instanta intelegand sa-l declare ca fiind nul absolut.

Puteti solicita nota de constatare ,fisa vehicolului stationat neregulamentar ,dispozitia scrisa de ridicare intocmita de agentul constatator,.Nu in ultim rand verificati motivele de reziliere a protocolului dintre primaria Pitesti si operatorul din oras ,politia motivand ca sunt "fisuri legislative"Va tin pumnii !

Toate aceste doc. nu mai am cum sa le solicit pt. ca am luat cunostinta de ele in timpul judecatii, ele gasindu-se atasate intampinarilor formulate de catre cele 2 parate. Daca sunteti dragut...sa-mi spuneti la ce va refereati in ultima fraza?
Multumesc frumos.
Buna seara

Am si eu o speta similara. Imi puteti trimite si mie hotararea instantei?Sa o anexez ca practica...eu am primul termen saptamana viitoare
Multumesc

Alte discuții în legătură

Plângere contravenționalã admisã în parte: soluția instanței și calea de atac Nanian21 Nanian21 Buna tuturor, recent am fost \\\\"premiat\\\\" cu o amenda de circulatie de catre un politist, hai sa ii spunem zelos, si tanar, care m-a amendat pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Proces verbal politie completat la alta data - posibilitate anulare intraveno intraveno Salut,am si o problema legata de PV Mie mi`a fost ridicata masina de la romana pe 24.07 in parcarea de la otv..au facut aia trecere chiar inainte cu cateva ... (vezi toată discuția)