avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA Intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA Intracomunitar

Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal valabil. Serviciile pt aceasta firma intracomunitara se efectueaza la o firma din Romania (deci nu parasesc teritoriul tarii). Noi efectuam factura de comision prestari servicii firmei intracomunitare (ea ne plateste pt ceea ce facem la firma romaneasca). Conform noii legislatii cu privire la TVA, cum efectuez factura? Cu sau fara TVA? Daca este cu TVA 0 atunci ce se trece pe factura "scutit cu drept de deducere" sau "neimpozabil in Romania"? La care rand se face inregistrarea in decontul 300? #-o Va rog ajutati-ma urgent!!!!! Multumesc !!! :(
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:18, 8 Martie 2010
nu cred in ipoteza dvs. atat de categorica.
sediu fix inseamna sa ai resurse si cod tva.
Subscriu celor spuse de @danike

Norme metodologice pct.13 alin 4)
Dovezile pe care beneficiarul poate să le prezinte pentru a demonstra că serviciile sunt în fapt prestate către sediul activitătii sale economice sau către un sediu fix pot consta în: contractul si/sau formularul de comandă care identifică sediul care primeste serviciile, faptul că sediul respectiv este entitatea care plăteste pentru serviciile respective sau costul serviciilor este în fapt suportat de respectiva entitate, natura serviciilor permite identificarea, în mod particular, a sediului/sediilor către care serviciul este prestat, orice alte informatii relevante pentru stabilirea locului prestării.
Si eu cred ca se aplica regula B2B "business to business" :- adica beneficiarul servciilor este obligat la plata taxei acolo unde isi are stabilit sediul activitatii economice...mai ales ca s-au comunicat intre parteneri coduri valabile de tva
Extras COD FISCAL:
"TVA – art.133 – LOCUL PRESTARII-
133.1 Reguli :
a. orice beneficiar este considerat pers. impozabila ;
b. o pers. neimpozabila inreg. in scopuri de TVA este considerata persoana impozabila.
Pentru a stabili locul prestarii se verifica prima data daca operatiunile sunt prevazute la exceptii- art. 133.4-133.7, daca nu intra la exceptii merg pe regulile de baza de la art. 133.2 sau 133.3.

B2B – persoana impozabila catre persoana impozabila B2C – persoana impozabila catre persoana neimpozabila

133.2 – Locul prestarii in relatia B2B
- locul unde are sediu fix, resedinta sau domiciliu BENEFICIARUL.

- beneficiarul neinregistrat este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153^1 alin.1 c) inaintea primirii serviciilor
- se depune declaratie recapitulativa D390"

Aveti mai jos si exceptia cand locul prestarii e considerat RO:
"133.7- Exceptii B2B :
- locul in Romania – pentru serv. accesorii transportului, lucrari asupra bunurilor mobile corporale, evaluari ale b. mobile corporale, transport de bunuri efectuate in Ro pentru persoane impozabile stabilite in afara UE- daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.
15.1 -locul in Ro – dar sunt scutite de TVA serv. care se regasesc la art. 141( scutite fara drept de deducere), 143( legate de export ), 144(legate de traficul international de bunuri), 144^1( intermediari in legatura cu op. efectuate in afara UE), 152.
-15. (3) Prevederile art. 133 alin. (7) din Codul fiscal nu se aplică în situaţia în care beneficiarul serviciilor este o persoană impozabilă care are sediul activităţii economice în afara Comunităţii, dar comunică prestatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru şi adresa unui sediu fix din Comunitate către care sunt prestate serviciile."

Cu respect,
Andreea Voicila
Pt Bobotan : Cu cine aveti intocmit contractul de prestari servicii si de unde provine codul de TVA ? Daca transmite un cod valid de tva intracomunitar se aplica varianta lui Danike si Katika, in caz ca nu transmite consider ca acest cod este din interiorul tarii si se aplica solutia d-nei Magda .
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
alcibiade, utilizator
Pentru a afla raspunsul corect, am fost la Ministerul Finantelor la Asistenta Contribuabili si mi-au spus urmatoarele:
- situatia mea se incadreaza la art. 133 alin 2 Codul Fiscal si art. 150 alin 2 Codul Fiscal;
- deci se factureaza cu cota de TVA 0, pe factura se trece "neimpozabil in Romania conform art. 133 alin 2 Codul Fiscal si art. 150 alin 2 Codul Fiscal", in jurnalul de TVA se inregistreaza la "vanzari intracomunitare scutite cu drept de deducere", in decl 390 se trece baza la P, iar la decontul de TVA 300 se inregistreaza la randul 3 si 3.1.
Va multumesc pt raspunsuri si pt interesul acordat si sper ca ceea ce am scris si eu sa fie de folos la toti cei care se vor confrunta cu situatia aceasta.

Alte discuții în legătură

Tva servicii intracomunitare Mihaela Gheorghita Mihaela Gheorghita buna ziua, o soc.inreg.in scopuri de tva ,din romania presteaza servicii de internet pt.o soc. din suedia. Sv.sunt utilizate in romania , dar ... (vezi toată discuția)
Tva si prestari de servicii intracomunitare antispam antispam Buna ziua tuturor. Am si eu o nelamurire. Sa zicem ca am un PFA platitor de TVA care presteaza servicii (cod CAEN 6201) pentru o firma din Spania. Nu ma ... (vezi toată discuția)
Neplatitor de tva- cum facturez? ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Daca o firma este neplatitoare de TVA, si furnizeaza servicii si marfa firmelor din Romania dar si din strainatate, cum va factura serviciile ... (vezi toată discuția)