avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrator de bloc - cercetat disciplinar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrator de bloc - cercetat disciplinar

Ce parere aveti despre cercetarea disciplinara prealabila a administratorului unui asociatii de proprietari in conf. cu prev. art. 267 alin 1 C. muncii?

Speta este urmatoarea: am administrator in functie de vreo 16 ani (angajat cu CIM) fata de care exista n dovezi ca a savarsit fapte in detrimentul asociatiei, inclusiv fapte penale iar membrii asociatiei nu reusesc sa-l dea afara prin concediere sau sa-l convinga sa-si depuna demisia; poate Comitetul executiv care, atat potrivit legii, cat si potrivit ultimei hotarari a adunarii generale a asociatiei de proprietari este mandatat expres sa numeasca/sa revoce din functie atat administratorul blocului cat si alti angajati ai asociatiei sa-l convoace si sa-l supuna acelui interogatoriu din cercetarea disciplinara prevazuta de C. muncii, din care vor rezulta (speram) faptele savarsite - prin marturisirea acestuia - si vor fi motiv legal pt. concediere? sau este suficienta doar hotararea adunarii generale prin care s-a dat mana libera Comitetului executiv, prin presedintele sau, sa revoce din functie actualul administrator?
Se poate intocmi decizia de sanctionare (cu concedierea) a unui angajat al unei Asociatii de proprietari, fara existenta unei cercetari disciplinare prealabile?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
babysee, utilizator
Cel mai recent răspuns: babysee , utilizator 16:32, 12 Aprilie 2010
Drept sa va spun este prima oara cand aud de asa o cercetare disciplinara a administratorului...:)
Dar ma gandesc ca daca aveti dovezi de necontestat ca acesta a incalcat atributiile functiei in mod repetat, ca i se pot imputa si fapte penale....eu zic sa treceti la treaba, adica sa-l demiteti pur si simplu. Numai sa aveti dovezi, ca altfel, in conditiile codului muncii e posibil sa ramaneti cu el pe cap mult si bine! Si mai depinde si ce contine contractul de munca, fisa postului, astfel incat decizia comitetului sa fie "beton".
Chemati membrii comitetului executiv in sedinta. Comitetul executiv condus de presedinte sa ia decizia si sa consemneze in registrul de procese verbale ca "inceteaza contractul de munca al administratorului" incepand cu data de..., dandui-se preaviz, asa cum este prevazut in contractul de munca sau in codul muncii daca in contract nu s-a prevazut cumva.
Aduceti-i scris imediat administratorului si solicitati-i sa predea in timpul perioadei de preaviz gestiunea.
P.S. Am uitat sa va spun motivul incetarii contractului: deschideti codul muncii la articolele ce se refera la incetarea sau desfacerea contractului de munca si alegeti-l pe cel care se potriveste cu situatia dv.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
Adriantot, moderator
Sa inteleg ca Dvs. considerati ca fiind suficienta doar decizia Comitetului executiv consemnata in PV al sedintei fara o cercetare prealabila din care sa reiasa exact ce anume fapte a savarsit? Pt. ca disp. Codului muncii prevad in mod expres ca il poti concedia, cu exceptia sanctionarii cu avertisment, doar dupa parcurgerea acestei cercetari disciplinare prealabile. Cat despre al notifica asupra predarii gestiunii avem cel putin 4 notificari de acest gen pe care le-a ignorat si a scris "nu sunt de acord".
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
babysee, utilizator
elga50 a scris:

Drept sa va spun este prima oara cand aud de asa o cercetare disciplinara a administratorului...:)

Da, inclusiv mie mi se pare cam ciudat dar m-am gandit ca este cea mai sigura varianta :) Suntem absolut convinsi ca va contesta decizia de sanctionare si vrem sa ne luam toate masurile de precautie. Nu vreau sa ajung in situatia in care judec. sa-mi ceara Nota lui explicativa prin care recunoaste/sau nu anumite fapte despre care a fost intrebat punctual in cadrul cercetarii despre care vorbesc si eu sa nu o detin. Cat despre contractul de munca, acesta nu contine mare lucru iar fisa postului nu exista.

Cat despre faptele pe care le-a savarsit, un amanunt ff important ar fi acela ca a reusit (nu stiu cum) sa-si majoreze singur salariul la o suma destul de mare (1800 lei net in conditiile in care este angajat doar cu 4h/zi) ducand si inregistrand la ITM un act aditional la CIM, act aditional care nu este semnat de catre Angajator! dar culmea, ITM-ul l-a inregistrat asa si in baza lui administratorul, singurel, si-a platit darile catre stat. Deci, situatia este destul de complexa. Dureros este ca din 90 de membrii cati are Asociatia, uniti sunt doar vreo 8 pers. care nu pot face mare lucru.
Probleme cu administratorul am si eu.El considera asociatia ca propria mosie.S-au perindat mai multi presedinti de asociatie ,dar nimeni nu a putut sa lucreze cu aceasta persoana.Asa ca ea face tot ce vrea aici.Multi locatari in toamna trecuta ne-am adunat intr-o sedinta sa ii punem in vedere sa predea actele asociatiei ,dar aceasta a refuzat.Are un comportament discriminatoriu,pt ca mai sunt locatari care beneficiaza de protecia ei , iar altii care contesta serviciile ei au de suferit.Dau un exemplu:daca intarzie sa dea indexul la consumul de apa cineva care nu-i pe placul dumnealui, numai cu o zi dupa data de 1 a lunii (precizez ca data de 1 este data la care se citeste apometrele si repartitoarele de fiecare locatar si se introduce biletel in cutia de pe scara blocului a administratorului), nu mai ia in considerare si li se imputa toate pierderile la apa pe luna respectiva,pe cand acei sub protectia lui, poate sa dea si dupa 4-5 zile ca nu se intampla nimic.Nu mai vorbesc ce limbaj urat foloseste daca cineva incearca sa il contrazica,nu se poate avea un dialog civilizat.Nu stim cum sa il schimbam pt ca nimeni din bloc nu doreste sa preia asociatia si pun aceasta intrebare:E legal ca asociatia de proprietari sa stea fara presedidinte?
Asupra mea are o comportare dusmanoasa,de invidie pt ca beneficiez de subventii de caldura si ma invinuieste pe nedrept de furt de apa . Unde as putea in prima instanta sa fac vreo plangere impotriva lui?, pt ca de bani pt un proces civil nu dispun in acest moment si nu mai pot suporta calomniile lui si umilinta din partea acestuia.Ms anticipat!

Alte discuții în legătură

Care sunt procedurile legale si necesare in cazul parasirii locului de munca de catre un vanzator - gestionar ? harman harman Buna ziua ! As dori sa aflu care sunt procedurile legale in cazul in care un gestionar-vanzator depune notificarea de demisie si cere desfacerea ... (vezi toată discuția)
Infiintarea comisie de cercetare disciplinara ANCA-ELENA ANCA-ELENA Buna seara! Sunt presedintele unei asociatii de proprietari. Cu ceva timp in urma am avut o problema cu fosta administrator am descoperit chitante duble ...mai ... (vezi toată discuția)
Ordinea ierarhica in asociatia de proprietari marianaoprea6825@yahoo.com marianaoprea6825@yahoo.com cui este direct subordonat administratorul asociatiei de proprietari si cum poate fi demis ? (vezi toată discuția)