Cine poate cere judecatorului sindic inlocuirea administratorului judiciar si care ar trebui sa fie motivele pe care se poate intemeia o astfel de cerere? Poate aveti concret motive intemeiate
Potrivit legii, in orice stadiu al procedurii, judecatorul-sindic il poate inlocui pe administratorul judiciar pentru motive temeinice (art 22 alin 2 din Legea 85/2006).
Reglementarea actuala impune ca incheierea judecatorului-sindic de inlocuire a administratorului judiciar sa fie motivata.
Actuala reglementare prevede ca inlocuirea administratorului judiciar poate fi dispusa din oficiu sau la cererea comitetului creditorilor. Incheierea de inlocuire se pronunta in Camera de consiliu, de urgenta, cu citarea administratorului judiciar si a comitetului creditorilor.
Motive inlocuire:
daca administratorul-judiciar, din culpa sau cu rea-credinta, nu isi indeplineste sau indeplineste cu intarziere atributiile prevazute de lege ori stabilite de judecatorul -sindic
daca prin neindeplinirea ori indeplinirea cu intarziere a atributiilor s-a cauzat un prejudiciu
Si daca nu avem Comitet al creditorilor desi sunt mai multi creditori dar instanta nu a considerat necesara numirea unui comitet? Poate un creditor sa ceara schimbarea administratorului?
Creditorul care detine cel putin 50% din valoarea totala a creantelor poate sa decida, fara consultarea adunarii creditorilor, desemnarea unui administrator judiciar sau lichidator in locul administratorului judiciar sau lichidatorului provizoriu ori sa confirme administratorul judiciar provizoriu sau, dupa caz, lichidatorul provizoriu si sa ii stabileasca remuneratia.
Schimbarea administratorului judiciar poate fi facuta de catre creditorul care a solicitat deschiderea procedurii, printr-o cerere depusa la judecator, sau de catre debitor, daca cererea pentru deschiderea operatiunii ii apartine.