avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct...

am o casa in care locuieste copilul meu ,asi dori ca sa trec pe fiul meu si sotia ei cu drept de uzufruct viager iar casa ramana a mea . se poate ? care sunt cheltuielile ?
casa valoreaza 250000lei noi
( nu vreau sa vand sau sa donez ,ei mostenesc dupa decesul meu)
multumesc
Cel mai recent răspuns: ili47 , utilizator 20:45, 9 Martie 2010
se poate.. cheltuielile vi le spune un notar
Se poate, dar v-ati gandit bine si la urmari?
Multumesc pentru raspuns,da m-am gandit ce urmari poate sa apara ?
Stiu eu nu o sa locuiesc acolo ,nu pot vande ...
Dvs. ca nud proprietar, veti putea vinde/instraina doar nuda proprietate. Dar, dupa decesul dvs. fiul si sotia nu isi vor consolida dreptul de proprietate, ci va trebui sa mosteneasca de la dvs. nuda proprietate ( mai precis doar fiul).
Din contra, daca, Doamne fereste, decedeaza ei inaintea dvs., veti redeveni proprietar de plin drept.
Practic ramaneti dvs. proprietar ( nud) si fiul si sotia uzufructuari. Asta le va da dreptul sa locuiasca acolo, sa foloseasca imobilul, sa il inchirieze etc., dar nu sa dispuna de imobil ( nu pot sa il vanda/doneze etc.).

In schimb, odata ce ati facut acest gest, nu va veti putea razgandi, dupa o eventuala cearta, nu veti mai putea fi niciodata proprietar de plin drept, decat daca ei vor renunta la uzufruct, sau veti obtine o hotarare judecatoreasca de decadere din dreptul lor de uzufruct pt abuz de drept( daca vor lasa imobilul sa se deterioreze etc.).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa intru in amanunt la ceea ce am vrut sa spun si, cu alte cuvinte sa va arat de ce trebuie sa va mai consultati si cu un avocat. B-)
Cum spunea o colega de pe forum "nu noi alegem ordinea inmormantarilor".
Adica, se poate intampla ca si nora dvs. sa ramana singurica in apartament pentru toata viata.

Alte discuții în legătură

Uzufruct joker90 joker90 Daca intre doua parti s-a incheiat un contract de tip uzufruct in anul 1992 asupra unui imobil ,o familie, sot-sotie au primit de la o alta persoana fizica o ... (vezi toată discuția)
Drepturi fost nud proprietar in contract cu uzufruct Koresan Koresan Inainte de a divorta in acest an, intr-un contract de donatie cu uzufruct incheiat in ian. 2011, inainte de NCC, parintii nuzi proprietari, transmit nuda ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)