am o casa in care locuieste copilul meu ,asi dori ca sa trec pe fiul meu si sotia ei cu drept de uzufruct viager iar casa ramana a mea . se poate ? care sunt cheltuielile ?
casa valoreaza 250000lei noi
( nu vreau sa vand sau sa donez ,ei mostenesc dupa decesul meu)
multumesc
Dvs. ca nud proprietar, veti putea vinde/instraina doar nuda proprietate. Dar, dupa decesul dvs. fiul si sotia nu isi vor consolida dreptul de proprietate, ci va trebui sa mosteneasca de la dvs. nuda proprietate ( mai precis doar fiul).
Din contra, daca, Doamne fereste, decedeaza ei inaintea dvs., veti redeveni proprietar de plin drept.
Practic ramaneti dvs. proprietar ( nud) si fiul si sotia uzufructuari. Asta le va da dreptul sa locuiasca acolo, sa foloseasca imobilul, sa il inchirieze etc., dar nu sa dispuna de imobil ( nu pot sa il vanda/doneze etc.).
In schimb, odata ce ati facut acest gest, nu va veti putea razgandi, dupa o eventuala cearta, nu veti mai putea fi niciodata proprietar de plin drept, decat daca ei vor renunta la uzufruct, sau veti obtine o hotarare judecatoreasca de decadere din dreptul lor de uzufruct pt abuz de drept( daca vor lasa imobilul sa se deterioreze etc.).
Ca sa intru in amanunt la ceea ce am vrut sa spun si, cu alte cuvinte sa va arat de ce trebuie sa va mai consultati si cu un avocat. B-)
Cum spunea o colega de pe forum "nu noi alegem ordinea inmormantarilor".
Adica, se poate intampla ca si nora dvs. sa ramana singurica in apartament pentru toata viata.
Uzufruct
joker90
Daca intre doua parti s-a incheiat un contract de tip uzufruct in anul 1992 asupra unui imobil ,o familie, sot-sotie au primit de la o alta persoana fizica o ... (vezi toată discuția)