avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... aplicare hotarare definitiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

aplicare hotarare definitiva

o sa rezum pe scurt.
1. prin hotarare judecatorie => condamnat 3 ani cu suspendare a pedepsei si 5 de proba in 2005
2. apel admis tribunal => condamnat 1 an cu suspendare a pedepsei si 3 de proba in 2006
3. recurs respins ca nefondat curtea de apel si mentinerea hotararii anterioare in 2007

Va rog sa-mi explicati si mie care este perioada (timpul) in care trebuie "sa fiu cuminte" (am intrebat diversi avocati, am citit codul penal si primesc raspunsuri diferite. in codul penal se mentioneaza ca se aplica o perioada de proba de pana la 2 ani.).#-o
Care este data de la care se aplica condamnarea (anul in functie de ce am mentionat mai sus)? In cazier figurez cu condamnarea ca urmare a deciziei tribunalului.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: avocat Moloman George , Avocat 03:09, 7 Martie 2010
Calculul este simplu, iata: termenul de incercare pentru pedeapsa ta este compus din cuantumul pedepsei aplicate, adica un an la care se aduga inca 2 ani, in total 3 ani, care se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotarare de condamnare.In cazul tau termenul incepe sa curga de la data pronuntarii in recurs, data X anul 2007, data de la care se calculeaza termenul de 3 ani, hotararea ta fiind defintiva la data respingerii recursului.
Astfel, daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune in timpul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate in baza art.83 si 84 c.p., el este reabilitat de drept.Daca imi trimiti exact data la care s-a respins recursul, iti voi calcula exact , pentru eliminarea oricarei confuzii.
In ianuarie 2006 tribunalul a pronuntat decizia conform careia am fost condamnat la 1 an cu suspendare si 3 de proba.
Am facut recurs la Curtea de Apel si in Aprilie 2007 s-a stabilit ca recursul este nefondat si s-a mentinut decizia tribunalului.

Recent am avut nevoie de cazier (intr-o problema ce implica o ancheta) si am constatat ca in cazier este trecuta pedeapsa si data hotararii tribunalului; adica ianuarie 2006.
Am discutat si cu procurorul care se ocupa de ancheta si mi-a raspuns simplu ca aceasta este data de la care incepe termenul de incercare.

multumesc
Din luna aprilie 2007, de cand a ramas defintiva hotararea tribunalului , de 1 an cu suspendare, incepe sa curga termenul de incercare si anume de trei ani, in care trebuie sa nu mai incalcati legea penala, pentru a fi reabilitat de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident ContSters149013 ContSters149013 am avut accident de masina cu mort,m-am judecat si mi-a dat cu suspendare 1 an,am facut apel la decizie,ce vream sa stiu ,mi-au patat cazierul,vreau cazier ... (vezi toată discuția)
Timpul necesar stergerii unui cazier LABTECOM7 LABTECOM7 va salut.ma numesc iulian,in 2006 am fost condamnat la 3ani si 2 luni de inchisoare pentru 209 furt calificat,prin decizia instantei galati.eu ulterior in anul ... (vezi toată discuția)
Reabilitare dupa condamnare George_Z George_Z Salutare. Ma intereseaza cum pot face reabilitarea pentru urmatoarea situatie: In data de 30.09.2012 am comis fapta. Pe 28.05.2013 am primit hotararea: ... ... (vezi toată discuția)