Am o nelamurire: se poate face ceva ca sa oblig angajatorul sa-mi platesca orele suplimentare lucrate in ultimii 2-3 ani? Pe contractul individual de munca se specifica "program lucru 8ore/zi, 5 zile/sapt", si "c.) nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora" , dar de cand am fost angajata..2006 am lucrat 2 sambete pe luna( la inceput a cate 6-7 ore, in prezent a cate 5 ore) si in primul an de angajare am lucrat si duminicile ( 2 duminici pe luna a cate 4 ore). Nu a fost niciodata platit vreun ban in plus pt vreo ora din aceste zile ...(decat fix 600 lei cat am salariu) si nici liber nu s-a dat vreodata iar daca in prezent se intampla sa nu poti sa vii sambata la lucru te obliga sa recuperezi duminica acele ore. In prezent am ramas cate un om pe magazin si ne obliga sa lucram toate sambetele ( cate 5 ore) si in timpul sapt cate 9-10 ore/zi. Eu pot sa dovedesc ca am lucrat weekendurile prin faptul ca am acte semnate in acele zile( monetar, registru casa, facturi, in zilele in care am vandut ceva si am avut pt ce sa fac acte). Au vreo valoare? Pot ca macar pt acele zile in care am semnat acte sa solicit banii? Dar cum dovedesc ca sambata lucrez 5 ore/zi? Scrie pt orarul afisat pe usa, dar are vreo valoare? In cazul in care sunt data afara pot sa obtin cumva vreo parte de bani pt acele ore? noi nu primim nici stat de plata, nimic ( ni s-a spus ca daca banii ne sunt livrati pe card nu primim stat plata), iar salariu meu este de 600 lei, adica minim pe economie. Pot sa fac vreo plangere sau ceva?
zilele lucrate sambata,duminica si sarbatorile legale conform codului munci se pltesc cu un spor de 100 % iar in zilele lucratoare prmele 2 ore suplimentare se platesc cu un spor de 75% urmatoarele cu un spor de 100%
Stiu ca in mod normal ar trebui sa se platesca luna urmatoare efectuarii orelor suplimentare. Dar in cazul meu? Ce pot sa fac? Pot macar sa cer plata pt zilele in care pot sa dovedesc cu acte ca am lucrat?
Da, puteti solicita instantei de judecata obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare .. este bine sa aveti dovada executarii acestor ore suplimentare.
Multumesc mult pt raspuns. Si cum pot sa dovedesc aceste ore? Am acte semnate sambata si duminica, dar cu dovedesc totalul orelor lucrate? Sau ca sambata lucrez 5 ore?
Ore suplimentare...
Arvwen
Firma la care lucrez ne-a schimbat programul de lucru , cu toate ca in CIM durata timpului de munca este precizata 8h/zi - 40 ore /saptamana , ei ne obliga sa ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal
mmica
Sunt angajata unei unitati de stat - apartine de Consiliul Judetean - cu program de L-D, 40 ore/sapt. Cele 2 zile libere sunt luate astfel - cand lucrez de L-S ... (vezi toată discuția)