Am o nelamurire: se poate face ceva ca sa oblig angajatorul sa-mi platesca orele suplimentare lucrate in ultimii 2-3 ani? Pe contractul individual de munca se specifica "program lucru 8ore/zi, 5 zile/sapt", si "c.) nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora" , dar de cand am fost angajata..2006 am lucrat 2 sambete pe luna( la inceput a cate 6-7 ore, in prezent a cate 5 ore) si in primul an de angajare am lucrat si duminicile ( 2 duminici pe luna a cate 4 ore). Nu a fost niciodata platit vreun ban in plus pt vreo ora din aceste zile ...(decat fix 600 lei cat am salariu) si nici liber nu s-a dat vreodata iar daca in prezent se intampla sa nu poti sa vii sambata la lucru te obliga sa recuperezi duminica acele ore. In prezent am ramas cate un om pe magazin si ne obliga sa lucram toate sambetele ( cate 5 ore) si in timpul sapt cate 9-10 ore/zi. Eu pot sa dovedesc ca am lucrat weekendurile prin faptul ca am acte semnate in acele zile( monetar, registru casa, facturi, in zilele in care am vandut ceva si am avut pt ce sa fac acte). Au vreo valoare? Pot ca macar pt acele zile in care am semnat acte sa solicit banii? Dar cum dovedesc ca sambata lucrez 5 ore/zi? Scrie pt orarul afisat pe usa, dar are vreo valoare? In cazul in care sunt data afara pot sa obtin cumva vreo parte de bani pt acele ore? noi nu primim nici stat de plata, nimic ( ni s-a spus ca daca banii ne sunt livrati pe card nu primim stat plata), iar salariu meu este de 600 lei, adica minim pe economie. Pot sa fac vreo plangere sau ceva?
La noi condica de prezenta nu exista, asa cum de altfel nu exista nici alte acte care am auzit ca in mod normal ar fi obligatorii ( cum ar fi stat de plata , protectia muncii semnata) asa ca, sa-nteleg nu prea am sanse de izbanda daca solicit plata orelor efectuate in weekend :( pentru ca nu am cum sa dovedesc ca lucrez 5 ore sambata. Am decat acte semnate, orarul de pe usa si cand atat iar martori..nu stiu daca se baga cineva sau daca reprezinta o proba concludenta.
Si inca o intrebare...eu cand m-am angajat am avut sallariu 400 lei, iar in prezenta am 600 ( minim pe economie). Eu CIM am semnat o singura daca...la angajare. Trebuia sa semnez si ulterior cand mi s-a modificat salariul? Sau angajatorul putea sa opereze pe cartea de munca si cele 5 ore/sapt lucrate suplimentar fara ca eu sa stiu?( am inteles din codul muncii ca este legal sa se lucreze pana la 48 ore/sapt). Atunci...ce trece de 40 ore se mai considere ore suplimentare daca sunt trecute pe contract?
1. Orarul de pe usa si actele semnate pot fi o dovada in contextul in care patronul va trece in condica cu 40 h/saptamana iar dvs lucreati mai mult. Mai ales daca inspectorii ITM va gasesc la servici intr-o zi de sambata.
2. Pentru aproape orice modificare din contract este nevoie de act aditional si semnatiura dvs. Exceptiile nu fac obiectul cazului dvs, deci nici la salariu nu este totul in regula. In plus, 600 lei este minim pentru un muncitor necalificat iar pentru vanzator (cod COR 522004) este nevoie de: Nivelul de instruire: 2 (studii medii). Asta insemna un salariu de minim 720 lei brut ( coeficient ierarhizare pt studii liceale = 1,2 x 600lei - gasiti toti coeficientii in CCMUNN 2007-2010).
3. O norma full-time este 40h/saptamana, maxim 48 ore/saptamana cu orele suplimentare incluse.
Aveti varianta de-a sesiza ITM-ul pentru a constata neregulile vis a vis de orele suplimentare lucrate si neplatite precum si pentru a clarifica aspectul cu actele aditionale nesemnate de dvs insa pentru a va recupera drepturile salarialeneplatite este necesar sa actionati angajatorul in judecata. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe de timbru iar onorariul avocatului il puteti recupera ulterior daca veti castiga procesul.
Recomandarea mea este sa contactati un avocat, sa-i povestiti absolut tot si acesta va va spune exact ce sanse de castig aveti. Si eu cred ca aveti.
Nu in ultimul rand, nu mai postati mesaje consecutive, este impotriva regulamentului forumului. Folositi functia "edit" ;)
Imi cer scuze pentru ca am postat mesaje consecutive, incercam sa evit postarea unui topic nou. Desi am studii superioare ( pe profil uman), angajatorul nu a dorit adevrinta de la facultate sau diploma de licenta, ci mi-a cerut diploma de bacalaureat. Daca dadeau diploma de licenta se putea modifica salariu daca nu erau studii in domeniu? Am functia de consultant vanzari. Am o colega care primeste 550 salariu net. Gata, inca o data scuze. Daca mai am ceva de zis o sa postez un mesaj nou.
Multumesc
Nu va "certam" legat de postarea consecutiva. Puteti pune cate intrebari doriti insa sa incercam sa respectam regulile forumului. :)
Nu sunt necesare studii superioare pentru o pozitie de vanzator. Studii medii sunt suficiente iar posturile se remunereaza in functie de cerintele postului nu de studiile angajatului care ocupa postul respectiv.
Asa cum precizam anterior, minim pentru un post cu studii medii este 720 lei brut care inseamna exact 544 lei net. In cazul colegei dvs pare ca se respecta legea, nu si in cazul dvs.:(
Ore suplimentare...
Arvwen
Firma la care lucrez ne-a schimbat programul de lucru , cu toate ca in CIM durata timpului de munca este precizata 8h/zi - 40 ore /saptamana , ei ne obliga sa ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal
mmica
Sunt angajata unei unitati de stat - apartine de Consiliul Judetean - cu program de L-D, 40 ore/sapt. Cele 2 zile libere sunt luate astfel - cand lucrez de L-S ... (vezi toată discuția)