avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copilul cui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copilul cui?

Am si eu o dilema. Sunt casatorita legal cu un barbat de care in fapt sunt despartita din august 2009. Nu aveam copii impreuna asa ca am adoptat o fetita si am amanat divortul ca sa terminam cu procesul de adoptie. Marti s-a finalizat adoptia, si acum astept sa-mi vina hot. acasa ca sa ii pot schimba certificatul copilului.
Tot marti am aflat ca sunt insarcinata, eu fiind in prezent implicata intr-o relatie stabila si foarte frumoasa cu un alt barbat.
In noiembrie se va naste acest copil pe care bineinteles ca partenerul meu doreste sa-l recunoasca si ma intreb daca faptul ca si la acea data voi fi tot casatorita nu va fi o problema.
De asemenea as dori sa stiu daca nu cumva fostul sot imi poate crea probleme la divort legandu-se de acest copil care urmeaza sa vina pe lume.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:17, 10 Martie 2010

Actiunea de tagada de paternitate va fi introdusa de catre dumneavoastra sau de catre sot , in termen de 3 ani de la nasterea copilului.
Ulterior, poate opera si recunoastere de catre tatal biolog, pana la clarificarea acestor relatii , copilul se prezuma a fi al sotului dumneavoastra, intrucat e nascut in aceasta casatorie, chiar daca a existat aceasta separatie in fapt.
crisis81 a scris:

Sa inteleg ca daca eu nu divortez pana in noiembrie, iubitul meu nu-si va putea recunoaste copilul? Nu exista nici o alta posiblitate?


Mai rau... :sorry:
Chiar daca dvs. divortati pana la nasterea copilului, tot actualul sot va fi tatal copilului (dupa lege) intrucat copilul este CONCEPUT in timpul acestei casatorii.

Singura posibilitate de a ..."sari peste" tagada de paternitate (exprimarea mea e total anapoda d.p.d.v. juridic) ar fi asta: sa divortati SI sa va casatoriti cu actualul iubit (tatal biologic) pana la nasterea copilului.

Iata de ce!
Codul familiei zice asa
Art. 53. - Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
Copilul născut după desfacerea, ....căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.

Daca nu e posibila varianta divort + casatoria 2, atunci va ramane sa promovati actiunea de tagada de paternitate. Dupa admiterea acestei actiuni se va putea da efect recunoasterii pe care ar face-o tatal biologic.
Doamne e groaznic ce-mi spuneti:sorry:. Nu pot sa cred cat de incurcate pot fi itzele. Stiu ca nu era momentul sa fac un copil acum, dar daca Dumnezeu mi l-a dat nu am cum sa-l refuz mai ales ca eu stiam sigur ca nu am cum sa fac copii (am trei inseminari si trei fertilizari in vitro) deci este o minune acest copilas.
Pe de alta parte pana acum nu am putut divorta pentru ca abia pe 2 Martie s-a solutionat adoptia fetitei mele de 10 luni si pentru ea trebuia sa ramanem casatoriti.
Imi doresc acest copil dar nu-mi doresc sa ma casatoresc. Cel putin nu acum. Eu ma descurc financiar si m-as descurca si cu doi copilasi ca sunt ai mei. Nu am luat niciodata nimic de la fostul sot (decat o singura cutie de lapte:D). L-am rugat chiar si azi sa introduca divortul cat mai repede ca sa terminam o data, dar se pare ca va trebui sa astept sa vina acasa hotararea judecatoreasca de la adoptie si sa devina definitiva si abia apoi se poate introduce divortul.#-o
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
crisis81, utilizator
Pai atunci ...priviti partea plina a paharului.

Nu mai sunteti presata de timp.

Nu conteaza cand se va pronunta divortul.
Nu conteaza cand si daca va mai casatoriti.

Dar la un moment dat va trebui sa introduceti o actiune in tagada de paternitate.
Aveti o gramada de timp pentru asta - 3 ani de la nasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot ioanaroxana78 ioanaroxana78 Buna ziua. Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)