pai, administratorul societatii care e raspunzator prin lege de organizarea inventarierii anuale, poate scrie in PV de inventariere, ca la finalizarea acesteia s-a constatat plusul respeciv, iar pt reglarea scripticului cu fapticul se vor inregistra pe baza procesului verbal plusurile respective, pt a regla scripticul cu fapticul, iat in contabilitate se va face o marire de stoc la articolele respective.
de inregistrat trebuie inregistrat pt ca nu este voie sa existe bunuri, produse, marfa pe stoc fara justificare...
le iregistrezi pe cheltuaiala nedeductibila fiscal, si colectezi si tva la valoare lor, pe care il declari si il platesti, dar tot asa administratorul face PV prin car dispune masuri de reglare a fapticului cu scripticul...iar tu faci inregistrarile contabile aferente...
Baza legala:
art. 21 COD FISCAL:
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VI. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi stocurile şi mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, în condiţiile stabilite prin norme...
Norme metodologice:
Art. 21 al. 4 c)
41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare, nu intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
42. În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, în măsura în care acestea se găsesc situate în zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamităţi naturale sau de alte cauze de forţă majoră. Totodată, sunt considerate deductibile şi cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe şi în caz de război sunt cele prevăzute de Legea privind rezervele de stat nr. 82/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.