avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general minusuri constatate la inventariere stocuri marfa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

minusuri constatate la inventariere stocuri marfa

La 31.12.2009 s-a inventariat stocul de marfa al magazinului si s-a constatat minus.
Avand in vedere ca in magazin a vandut doar patroana nu se pot imputa lipsurile, care spune ea ar proveni de la vechea contabila care nu a intocmit un proces verbal de scoatere din evidente a marfurilor depreciate. Precizez ca la 31.12.2009 societatea este pe pierdere. Sfatuiti-ma ce sa fac si ce nota contabila ar trebui sa intocmesc ca sa pot porni cu stoc real la 31.01.2010. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 23:15, 6 Martie 2010
minus in ce sens, pe scriptic sau pe faptic? e mai mare balanta stocurilor decat ce exista faptic in magazin sau invers?
Da. Adica stoc scriptic este mai mare decat faptic.
pai, administratorul societatii care e raspunzator prin lege de organizarea inventarierii anuale, poate scrie in PV de inventariere, ca la finalizarea acesteia s-a constatat plusul respeciv, iar pt reglarea scripticului cu fapticul se vor inregistra pe baza procesului verbal plusurile respective, pt a regla scripticul cu fapticul, iat in contabilitate se va face o marire de stoc la articolele respective.
de inregistrat trebuie inregistrat pt ca nu este voie sa existe bunuri, produse, marfa pe stoc fara justificare...
Cred ca nu am fost destul de explicita.La inventarul faptic s-a constatat ca stocul de marfuri existente in magazin este mai mic decat cel existent in balanta la 31.12.2009.
Si cum lipsurile nu am cui se le imput ce fac?
le iregistrezi pe cheltuaiala nedeductibila fiscal, si colectezi si tva la valoare lor, pe care il declari si il platesti, dar tot asa administratorul face PV prin car dispune masuri de reglare a fapticului cu scripticul...iar tu faci inregistrarile contabile aferente...
Baza legala:
art. 21 COD FISCAL:
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VI. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi stocurile şi mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, în condiţiile stabilite prin norme...
Norme metodologice:
Art. 21 al. 4 c)

41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare, nu intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

42. În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, în măsura în care acestea se găsesc situate în zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamităţi naturale sau de alte cauze de forţă majoră. Totodată, sunt considerate deductibile şi cheltuielile privind stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe şi în caz de război sunt cele prevăzute de Legea privind rezervele de stat nr. 82/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.



Alte discuții în legătură

Descarcare de gestiune iordan nicoleta iordan nicoleta va rog sa ma ajutati intr-o problema ,lucrez la o firma care in luna iunie a avut o paguba la marfa de 40% datorita unui incendiu,contabila nu a descarcat ... (vezi toată discuția)
Proces verbal casare me.elena me.elena Buna Am si eu o problema.La firma unde lucrez s-a intocmit un proces verbal de casare pentru niste marfuri care au fost inudate si nu s-au mai putut ... (vezi toată discuția)
Inchidere magazin si descarcarea gestiunii de marfa degradata crisrian crisrian Buna ziua. As dori sa ma sfatuiti cum procedez. Am decis sa inchid un magazin alimentar cu chirie. In acel spatiu deschide alcineva care cumpata stocul. Am ... (vezi toată discuția)