avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inchidere magazin si descarcarea gestiunii de marfa ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inchidere magazin si descarcarea gestiunii de marfa degradata

Buna ziua. As dori sa ma sfatuiti cum procedez.
Am decis sa inchid un magazin alimentar cu chirie. In acel spatiu deschide alcineva care cumpata stocul. Am facut inventarierea la marfa pe care o cumpara. Pe aceea am facut factura
A mai ramas ceva marfa degradata, textile, incataminte degradate si plus de asta am un stoc foarte mare care nu mai exista.
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez ca sa descarc gestiunea corect si legal? Mentionez ca eu am fost si admin si angajat. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 12:06, 26 Octombrie 2018
Buna ziua,

In situatia dvs. se procedeaza la inventarierea stocului de marfa , cu tot ce presupune acest fapt ca documentatie legala necesara .

Rezultatele inventarierii se consemneaza de catre comisia de inventariere desemnata intr-un Proces verbal si se va inregistra in contabilitate corespunzator in baza Deciziei de valorificare a rezultatelor inventarierii, la final.

In principiu, minusurile de inventar neimputabile se inregistreaza pe cheltuiala nedeductibila si tva ul dedus initial, daca ati dedus, se va ajusta corespunzator.

Inregistrarea in contabilitate a minusurilor:
607 = 371
Cheltuieli privind marfurile Marfuri

635 = 4426
Cheltuieli cu alte impozite si taxe TVA deductibila

In Codul Fiscal la Art 25 (4) e precizat ca sunt cheltuieli nedeductibile:

c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, precum și taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VII.

Aceste cheltuieli sunt deductibile în următoarele situații/condiții:

1. bunurile/mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamități naturale sau a altor cauze de forță majoră, în condițiile stabilite prin norme;

2. bunurile/mijloacele fixe amortizabile pentru care au fost încheiate contracte de asigurare;

3. bunurile/mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, dacă se face dovada distrugerii; Norme metodologice

Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Constantin Vera, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

minusuri constatate la inventariere stocuri marfa CARMEN GHIMBASAN CARMEN GHIMBASAN La 31.12.2009 s-a inventariat stocul de marfa al magazinului si s-a constatat minus. Avand in vedere ca in magazin a vandut doar patroana nu se pot imputa ... (vezi toată discuția)
Proces verbal casare me.elena me.elena Buna Am si eu o problema.La firma unde lucrez s-a intocmit un proces verbal de casare pentru niste marfuri care au fost inudate si nu s-au mai putut ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea microintreprinderilor edittuchi edittuchi Buna ziua O microintreprindere are marfuri expirate Aceste marfuri cand se scot din gestiune se impoziteaza cu 3% Care este baza legala (vezi toată discuția)