avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legal sau ilegal? (2)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legal sau ilegal? (2)

1) de peste un an de zile, asociatia noastra functioneaza in organizarea :
- presedinte
- comitet executiv
- cenzor extern
- PFA pentru contabilitate
- casier (nevasta presedintelui)
- femeie de serviciu
precum observati, lipseste din schema administratorul. este legal ca de atita timp asociatia sa nu aiba un administrator, stiut fiind faptul ca PFA-ul care asigura contabilitatea nu a dorit sa aiba de-a face cu banii asociatiei ?
2) poate fi legala intrunirea adunarii generale a unei asociatii de 44 apartamente (toate proprietate privata) la care au fost la sedinta 21 proprietari ? presedintele a considerat ca trebuie eliminate din calcul 5 apartamente ai caror proprietari nu locuiesc in bloc (unul fiind in canada, ceilalti in alte locatii din bucuresti, dar avind chiriasi in ele fara a le da acestora vreo procura de reprezentare in AG). si culmea este ca cei prezenti au fost de acord cu aceasta explicatie puerila, eu fiind plecat cu nevasta la munte 3 zile (iesire programata cu 3 saptamini inainte), aceasta iesite fiind considerata o parte din cadoul meu pt ea de saptamina femeii :)
3) m-am uitat putin mai devreme pe statutul asociatiei (facut acum peste 12 ani, nemodificat intre timp) si am gasit o prevedere care spunea ca AG trebui sa aiba minim 2/3 din numarul de proprietari prezenti la sedinta pentru a fi considerata legala dpdv al statutului. dat fiind faptul ca legea 230 prevede 50%+1 din numarul total de proprietari, ce primeaza ... legea sau statutul asociatiei la baza de calcul pentru prezenta in adunarea generala ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
ContSters62736, utilizator
Cel mai recent răspuns: fox76 , utilizator 19:36, 14 Martie 2010
1. Si cine se ocupa de gospodarirea blocului? Practic aveti acoperite activitatile curente, in afara de aceasta gospodarire. Sau este acoperita si asta? N-as zice ca functionati ilegal!
2. Pai daca cei 5 nu stau acolo si nici nu si-au desemnat vreun reprezentant, inseamna ca s-a indeplinit procentul de 50% + 1.
3. Legea bate statutul. Acesta ar trebui modificat in conformitate cu prevederile legale.
2. faptul ca nu stau acolo nu inseamna a-i exclude din asociatie. ei au aceleasi drepturi si obligatii precum au toti ceilalti si, consider eu, trebuiau luati in calcul. ca doar nu au plecat din bloc cu tot cu apartament. daca tot nu au fost bagati la numaratoare, nu ar fi corect sa fie scosi si de la plati ? :D
in fond, chiar daca nu stau aici, se supun regulilor impuse de AG, ei facind parte ca membri ai asociatiei
Asociatie de proprietari in care interesele personale au caracter si putere mai mare decat dispozitiile in vigoare .
Art 35 L nr 230/2007 (1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica,de contabilitate si casierie,asociatia
de proprietari poata angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile,fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate,care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract

Tandemul presedinte-casier,nu are acoperire legala
Incercati solutionare fara cadouri,strict in limitele legal prevazute
1. Probabil ca presedintele a preluat si atributiunile administratorului si acest lucru este legal dar numai temporar si nu asa cum se intampla la dv de peste un an de zile. Dupa parerea mea nu este legal. Restul echipei pare a fi in regula.
2. "Intrunirea adunarii", cum spuneti dv, este legala, numai ca trebuia ca lucrarile adunarii generale sa fie suspendate, conform legii si reconvocata in maxim 10 zile o noua adunare generala.
Daca din 44 de proprietari au venit 21, mi se pare o prezenta foarte buna comparativ cu asociatia noastra unde din 130 vin 20-25 cu inca 10-12 imputerniciri. De multi ani nu am reusit sa tinem o adunare convocata ci numai reconvocata, unde au venit cam tot 20-25 din 130.
La adunarea dv daca mai erau si 2-3 imputerniciri totul era legal din punct de vedere a participarii.
Deci, clar trebuia reconvocata.
3. Si eu cred ca legea este cea care se aplica si nu statutul . Am mai explicat ca intr-un statut am vazut stabilit salariul sau impozitul de 25% pe salariu, sau cifre concrete referitoare la penalizari, repartizari, etc. Statutul trebuie refacut si adaptat la noile reglementari. Eu l-am modificat anul trecut si sper sa reziste mult timp pentru ca in mai multe articole am prevazut ca "se aplica in conformitate cu legea" sau "in conformitate cu reglementarile in vigoare". Nu am amintit in tot cuprinsul statutului de legea 230/2007 sau alta lege. N-au decat sa modifice legile ca statutul nostru spune sa aplicam legislatia in vigoare. Cred ca asa au facut si americanii de au legi in vigoare de acum 2 secole.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedam? kuriaky kuriaky La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)
Reprezentare la adunarea generala a asociatie de proprietari anonim281986 anonim281986 Buna ziua! Am participat la o sedinta convocata de catre 3 proprietari membri ai asociatiei, sedinta pentru care au intocmit un singur convocator in care ... (vezi toată discuția)
Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)