avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirie pentru cablu de internet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirie pentru cablu de internet

Problema 1 : Acum 5 ani de zile cand am instalat un cablu de internet care trece pe holul blocui nu am cerut acordul asociatie de proprietari deoarece presedintele asociatiei nu a fost de acord cu cablarea pe interiorul blocului.
Luna trecuta m-am trezit la intretinere cu o taxa de 5 lei si cu explicatia ca "asociatia" a hotarat ( se pare) sa ma taxeze pentru folosirea spatiului comun.

In discutia cu presedintele asociatiei de proprietari acesta mi-a aratat intr-o carte un articol de lege care dadea dreptul asociatiei de proprietari sa inchirieze : "tertilor, persoane fizice , juridice ......" (aceasta era formularea) spatiile comune.

Aici apare discutia: eu spuneam ca acest pasaj de lege este destinat crearii unnui spatiu legal pt contractele cu tertii , el spunea ca acolo e o insiruire : tertii , peroanele fizice , persoanele juridice etc. (imi pare rau dar nu am retinut mai mult de cat faptul ca era art 63, altfel dadeam textul complet)

Intrebarea mea este: cine are dreptate eu sau el.

Problema 2 este legata tot de acelasi subiect: acolo se mentiona un contract de folosinta. Intrebarea mea este: contractul de folosinta presupune sau nu o suma de bani (pt ca din ce stiu eu contractul de folosinta = contract de comodat)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
mnegut, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:49, 29 Martie 2010
o astfel de decizie nu o poate lua presedintele de unul singur, ci ori impreuna cu ceilalti membri ai comitetului executiv (caz in care decizia trebuie inscrisa in registrul de procese verbale cu sedintele CE si comunicata in scris la avizierul asociatiei, vezi legea 230 si hg 1588), ori in adunarea generala (idem mai sus, dar in caietul de proicese verbale cu sedintele AG). presedintele nu este patronul blocului ci numai reprezentantul asociatiei de proprietari ... deci nu-si poate face de cap in bloc, ci poate numai sa actioneze numai in conformitate cu legislatia in vigoare, iar legea 230/2007 nu era activa acum 5 ani
oricum, o decizie nu are caracter retroactiv si nu poate fi aplicata pentru actiuni trecute. puneti-i intrebarea .... firma/firmele de cablu platesc pentru folosirea spatiului comun ? sint convins ca o sa se cam bilbiie ;)
~ Conținut șters la cerere ~
Da, un raspuns documentat care speram sa fie urmat si de altele!=D>
Sigur ca in cadrul asociatiei se pot incasa bani pentru firme, cabluri, afise si altele cu respectarea legislatiei asa cum arata si @carol_lorac. Poate ca s-a stabilit totusi in comitet sau adunarea generala asemenea taxe.
Am luat si noi bani pentru cablul de internet si tv dar de la furnizorul de semnal si nu de la proprietari.
In normele metodologice se mai precizeaza
Art 24 (6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii.

Referitor la contract acesta poate fi de inchiriere sau de concesiune, primul pretandu-se pentru perioade de pana la 10 ani iar al 2-lea pana la 49 de ani. Ambele contin clauze asemanatoare, drepturi si obligatii, conditiile si suma de plata, etc, pentru a folosi un spatiu, un perete, etc.
Gasiti legislatia pe prima pagina in acest forum al asociatiilor de proprietari.
domnule jurist clement, poate sa actioneze acesta lege si asupra acestui cablu montat acum 5 ani, legea fiind mai recenta ?
daca da, aceasta regula poate fi extinsa si la nivelul telefoniei fixe romtelecom, care este intinsa in tot blocul ;)
credeti ca aveti vreo sansa de reusita in acest caz ? :)
situatia este similara precum cea descrisa in mesajul initial .... este o utilitate de care nu beneficiaza toti proprietarii, intinsa pe partea comuna a asociatiei datorita unei lucrari efectuate anterior aparitiei legii 230/2007
Aveti dreptate ca nu poate sa-l oblige sa plateasca din urma. Si mai aveti dreptate si cu faptul ca unii nu vor vrea sa plateasca asa cu este telefonia fixa...
Dar daca am reusit macar de la unii sa luam ceva bani pentru asociatie fara sa afectam proprietarii e bine. Un furnizor de cablu avea firele trase de la alt bloc prin aer si o cutiuta in casa liftului. Am discutat cu el si-a platit o suma de 10 lei pe luna si pentru faptul ca acea cutiuta era protejata acolo si pentru ca venea de 2-3 ori pe luna si apela la administrator cateodata si noaptea sa i se deschida casa liftului si nu puteam lasa acolo persoane nesupravegheate...
Eu sunt pentru a aduce venituri pentru asociatie dar fara a forta lucrurile, doar cu intelegere.

Alte discuții în legătură

Chirie incasata de asociatie de la firma cablu tv maria1956 maria1956 fima care asigura cablu tv are instalatia pe blocul nostru( suntem proprietari din 1980).eu stau la ultimul etaj si un cablu care traverseaza strada pentru un ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere cu upc cf legii 230.2007 si hg 1588/2007 coryzalia coryzalia Buna ziua, Sunt presedintele unei asoc. de proprietari si am descoperit printre actele asociatiei un \\"acord\\" cu UPC - acceptat si semnat de catre fostul ... (vezi toată discuția)
Consum curent telekom terentetalharu terentetalharu Buna seara, sunt președintele unei Asoc de Prop. Blocul este din construcție cablat de Telekom (Romtelecom), recent am constatat ca instalațiile montate ... (vezi toată discuția)