Sunt presedintele unei asoc. de proprietari si am descoperit printre actele asociatiei un "acord" cu UPC - acceptat si semnat de catre fostul presedinte - in urma caruia UPC a montat niste echipamente in blocul nostru in sept 2014. (Nu intru in alte detalii tehnice.)
Cf prevederilor din legile mentionate in titlu, asociatia are dreptul sa inchirieze spatii din proprietatea comuna, dar numai cu acordul majoritatii proprietarilor, pe baza unui "contract de inchiriere, folosinta sau concesiune."
Legea mai spune ca veniturile obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietatea comuna indiviza - inclusiv pt servicii de tv prin cablu, internet - se constituie ca fond special care se va utiliza in exclusivitate pt lucrari de reparatii si intretinere a condominiului. Acesti bani ar fi bineveniti in conditiile in care avem un fond de reparatii mic si reparatii costisitoare de facut in bloc.
Cand l-am intrebat pe fostul presedinte daca a incheiat si un contract de inchiriere, a raspuns: "Pai nu inchiriem nimic…ei au cablat blocul ca sa poata doritorii sa se aboneze. Nici cei de la Romtelecom si nici RDS nu platesc chirie pe ceva".
As dori sa stiu:
1) daca acest "acord" semnat este valabil, in conditiile in care nu exista nici un acord al majoritatii proprietarilor obtinut in adunarea generala? (este binecunoscut faptul ca fostului presedinte nu prea-i pasa de respectarea legilor din domeniul asoc de proprietari, motiv pt care a si fost demis. Din pacate insa a apucat sa semneze niste contracte dezavantajoase pt asociatie.)
2) Este legal sa solicitam negocierea unui contract de inchiriere cu UPC in conditiile in care "Nici cei de la Romtelecom si nici RDS nu platesc chirie pe ceva"? Exista vreun precedent? Stiu, de ex, ca operatorii de telefonie mobila care au instalat antene pe terasele blocurilor, le platesc acestora o chirie de mii de euro/luna.
3) Daca este legal sa solicitam o chirie, dar cei de la UPC nu vor dori s-o accepte, ce putem face?
Noi am pus altfel problema: orice proprietar trebuie sa aiba libertatea de a alege un furnizor sau altul. Asadar, accesul se da pentru locatar nu pentru a face bani din chirii. Aici nu e vorba de un panou publicitar ...
Noi am dat acordul mai multor firme de cablu dar am incercat sa obtinem ceva in schimb de la ei. Am reusit doar cu una din firme sa avem la dispozitie internet gratuit in sediul asociatiei si nimic de la celelalte.
Poate ca reuseam sa obtinem cate ceva de la fiecare (o linie telefonica, o chirie macar de 5 lei/luna...) dar de fiecare data proprietarii au presat asociatia sa-si dea acordul. Cand vine reprezentantul firmei cu 5-6 proprietari cu contracte proaspat incheiate, nu ai cum sa refuzi.
Faptul este oricum consumat, nu este nici macar un "contract", este doar un "acord" dat de fostul presedinte in numele asociatiei, dar Intrebarea mea se refera mai mult la latura juridica a problemei: si anume, in contextul in care legea spune clar ca putem incheia contracte de inchiriere pt folosirea spatiilor comune ale blocului de catre terti, ar fi o indrazneala prea mare din partea noastra sa solicitam acest lucru unor furnizori care fac profituri uriase pe seama consumatorilor???
Pai legea, asa cum spuneti, permite inchirierea dar nu este obligatorie perceperea unei chirii.
Asociatia, conform legii, poate obtine venituri din exploatarea proprietatii comune, dar legea nu obliga asociatia sa obtina asemenea venituri.
Iar faptul ca unele firme obtin "profituri uriase pe seama consumatorilor" este pararea dumneavoastra si nu are nici o legatura cu veniturile asociatiei.
Pe o scara cu 30 de apartamente sunt patru firme de cablu avand fiecare intre 5 si 8 abonati la 29-50 lei/abonat. Daca 900-1500 lei se impart la 4 firme, in medie incaseaza fiecare sume intre 200-400 lei/luna. Si astea sunt incasari, nu profit. Oare sunt uriase aceste sume din care firmele sustin cheltuielile de instalare, de amortizare, salarii, interventii, impozite si taxe...?
Daca incercati sa propuneti firmei / firmelor care asigura serviciile de tv cablu, internet si telefonie proprietarilor din bloc, contract de inchiriere, si deci plata unei chirii, veti primi raspunsul urmator sau ceva de genul acesta:
- firma a folosit cota-parte de proprietate a abonatului pentru a-i oferi serviciile de care a avut nevoie. Cum aceste servicii nu se pot asigura decat prin montarea aparaturii si cablurilor, firma se considera un prestator de servicii catre proprietari, nu un beneficiar al spatiului comun.