avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de Proprietari

Buna ziua,
Un mic scenariu real:
Un imobil cu 4+1, avand 17 camere pe nivel ( foste camine de nafamilisti actualmente locuinte in proprietate ). La spatiul comun ( toalete ) anumite persoane de-a lungul timpului au inchis unele toalete ( fara a detine aviz favorabil sau autorizatie ). Deoarece mai fiind o singura toaleta care nu intruneste conditiile de igiena necesara, un alt locatar mutat acum 2 ani in acest5 imobil, a solicitat condicerii Asoc de propr luarea masurilor de reparare, intretinere si reamenajare a acestor spatii, insa s-a primit un refuz clar. Respectiva persoana, ion aceste conditii a dorit sa isi amenajeze o toaleta in incaperea respectivului spatiu ( exista spatiu disponibil pentru amenajarea de toalete pentru mai multi locatari ), insa nu a putut obtine semnaturi de la toti locatarii, in soecial de la cei situati la etajul inferior si de la unii dintre cei care totusi si-au amenajat fara autorizatie. La spatiu destinat bailor, majoritatea locatarilor si-au amenajat in camera de locuit aceste utilitati ( toaleta, baie, bucatarie ) ramanand in folosinta comuna doar anumiti locatari. Conditiile de igiena si de contorizare a consumului de apa rece si calda la aceste spatii este dezastruos si neclar organizat, fapt care a fost discutat in sedinta a asoc de proprietari pentru repararea si igienizarea acestor spatii, insa locatari care FOLOSESC acest spatiu, refuza si conditioneaza efectuarea acestor lucrari doar daca la cheltuielile aferente PARTICIPA TOTI LOCATARII. Acei locatari care nu folosesc aceste spatii. argumenteaza ca desi este vorba despre un spatiu comun, nu pot fi obligati la plata reparatiilor si amenajarea acestora, pentru motivul ca ei au amenajat si investit in spatiile pe care le folosesc. Care poate fi varianta legala, tinand cont ca cea prin clarificare amiabila nu a fost si nu poate face obiectul unei analiza, datorita relei cuviinte. Se stie ca Conducerea asoc de propr. este obligata sa ia masuri pentru repararea si intretinerea spatiilopr comune. Va multumesc.

As dori sa stiu care este persoana indreptatita conform legii sa conduca sedinta unei Adunari generale a As de Proprietari, ce se intelege prin „„ Cheltuielile Asociatiei de Proprietari „„, care ar fi aceste cheltuieli, asupra carora Comitetul Asoc poate sa aplice procentul de 0,2 % penalizari pentru restantieri ( in afara de penalizarile aplicate Asociatiei de catre terti ), care ar fi procedura legala care trebuie urmata in cazul nerespectarii dreptului de proprietate asupra partilor comune. Si ultima problema ar fi, in momentul in care dintr-un nr de 75 de membri proprietari participa doar 12 membrii, si dupa cea de a doua organizare a adunarii generale se iau diverse hotarari, este obligata conducerea Asoc de proprietari sa aduca la cunostinta membrilor ( care nu au fost prezenti la adunarea generala ). problemelor discutate prin afisare la avizierul asociatiei sau părin orice alta modalitate? Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
nelush2103, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:39, 11 Martie 2010
S-o luam pe rand:
1. Adunarea generala a proprietarilor este condusa deobicei de presedinte sau de vicepresedinte sau de unul din membrii comitetului executiv daca presedintele nu este disponibil la data cand se desfasoara AG.

2. Penalizarile de 0.2% se aplica tuturor cheltuielilor asociatiei (facturi de la furnizori, facturi de la prestatorii de servicii, salarii, cheltuieli administrative), precum si asupra fondurilor de rulment si reparatii care, toate aceste cheltuieli si cote depasesc 30 zile de la data scadenta de plata. Exceptie fac penalizarile puse pe liste (penalizarile nu se penalizeaza).
Din aceste penalizari incasate se achita eventualele penalizari la furnizori, iar restul ramas intra in fondul de penalizari al asociatiei din care se pot face lucrari de reparatii si intretinere ale condominiului, alaturi de fondul de reparatii special constituit pentru acestea. Fondul de penalizari este un supliment al fondului de reparatii.

3. Ce intelegeti prin "nerespectarea dreptului de proprietate asupra partilor comune"?

4. Da, conducerea asociatiei este obligata sa afiseze la loc vizibil hotararile luate in adunarea generala.
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
elga50, moderator
Referitor la „ nerespectarea dreptului de proprietate asupra partilor comune „„ am dorit sa fac referire la Cota indiviza din proprietatea comuna si are legatura cu cele aratate in celalalt post, cu privire la partile comune din imobil ( toalete comune, bai comune, bucatarie comuna ). Va multumesc... Iar referitor la situatia cu „ cine conduce sedinta Adunarii Generale „ am dirt sa fac referire la faptul ca desi la data acestei adunari generale Presedintele asociatiei era prezent, Administratorul asociatiei a condus dezbaterile acestei sedinte, deoarece presedintele „„ a fost ales doar pentru faptul ca trebuiau indeplinite conditiile necesare de functionare a Asociatiei, insa acesta este departe de cunostintele, obligatiile si de tot ce Inseamna Asociatie de proprietari „„. De fapt este vorba de o studenta, care recunoaste ca a fost aleasa doar „„ formal „„ caci nu dorea nici o alta persoana sa fie aleasa in aceasta functie, dansa doar semnand atunci cand administratorul sau diversele situatii o obliga „„. Se considera ca este o activitate in afara temeiului legal, caci neavand cunostinta de legislatia in materie, gaseste acea scuza ca nua fost aleasa decat formal. va multumesc.
Nu exista "ales formal". Daca a fost aleasa isi asuma responsabilitatile legale din legea 230/2007 si HG.1588/2007, care au si prevederi contraventionale. Semnatura ei pusa pe diferite acte ale asociatiei ii atrage raspunderea civila sau penala, dupa cum e cazul, asa ca detasarea ei este cu totul deplasata pentru o persoana matura si responsabila.

In alta ordine de idei, referitor la spatiile comune pentru toalete comune.
In mod normal la amenajarea si igienizarea acelor spatii trebuie sa participe toti proprietarii.

Dar, pentru ca unii si-au amenajat aceste toalete in apartamente (le trebuia si autorizatie de constructie, or fi obtinut-o?) ramane sa hotarati intr-o adunare generala regimul de folosinta si intretinere al acelor spatii sa faceti un PV al acestei adunari generale care sa stea la baza oricaror probleme ulterioare legate de acele spatii. Proprietarii care nu le folosesc de buna voie nici nu vor plati, dar nici nu le vor folosi.

Adica, asociatia sa se implice in a le aduce intr-o stare de folosinta normala, la plata acestor amenajari sa participe doar proprietarii care le folosesc, proportional cu cota-parte indiviza, presupun ca in cote egale, camerele respective fiind probabil de suprafete egale.
Va faceti chei pe acele incaperi si le folositi numai cei care au platit amenajarea lor.
Aveti perfecta dreptate, acesta este si punctul de vedere al celor care nu folosesc acele spatii comune, si care sunt dispusi sa renunte si prin act la cota respectiva. Insa situatia cu Dsoara Presedinta este un CAZ CLAR SI CAT SE POATE DE REAL, in acest sens au generat probleme intradevar de ordin Civil si Penal, la fel se intampla si cu membri alesi in Comitet. Nu au fost constienti de obligatiile care vor trebui sa si le asume prin acceptul de a fi membru in comitet, iar acum cand sunt nevoiti sa dea cu subsemnatul, renunta la functie, cu speranta ca nu vor mai fi obligati sa raspunda pentru deciziile luate. Adica vor trebui sa raspunda fiecare in fiunctie de ---- functia ---- detinuta din cadrul asociatiei. Tragic dar adevarat. Va multumesc. Si apropo, legile respective, pe care am abosit sa le citesc si sa-i fac sa le inteleaga, nu au nici un fel de valoare.....Niu se pune pret pe respectarea si aplicarea lor corecta.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
nelush2103, utilizator
Nu s-o pune in asociatia Dv., dar in fata instantelor, la primarie...sau oriunde sunt chemati sa raspunda, se tine seama de lege. Nimeni nu-i mai presus de lege, chiar daca o ignora!

Alte discuții în legătură

Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)
Construirea unor boxe sub treptele scarii in bloc dannyell1977 dannyell1977 buna ziua.locuiesc in sectorul ... pe strada .... blocul ... si am cateva nelamuriri privind boxe facute peste noapte de anumiti locatari din gasca ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza dorin1951 dorin1951 scara mea are un subsol cu fereastra spre afara , care a fost amenajat cu gresie , lambriu , instalatie electrica cu aplice si prize , instalatie de apa rece ... (vezi toată discuția)