art141 alin (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
b) operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi prestările de servicii în legătură cu operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediază astfel de operaţiuni;
NM351. (1) În sfera operaţiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se cuprind operaţiuni precum serviciile de marketing şi serviciile administrative, cum ar fi acceptarea cererilor de asigurare, gestionarea modificării contractelor şi a primelor de asigurare, încheierea, administrarea şi rezilierea poliţelor, organizarea şi managementul sistemului informatic, furnizarea de informaţii şi întocmirea rapoartelor pentru părţile asigurate, furnizate de alte persoane impozabile către persoanele impozabile care realizează operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cazul C-472/03 Arthur Andersen.
(2) O caracteristică esenţială a unui serviciu de asigurare o reprezintă existenţa unei relaţii contractuale între prestator şi beneficiarul serviciilor. Scutirea de taxă pentru serviciile de asigurare şi/sau de reasigurare se aplică de către societatea care suportă riscul şi care încheie contractul cu clienţii, inclusiv în cazul externalizării tranzacţiilor în domeniul asigurărilor/reasigurărilor. În acest sens a fost pronunţată hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cazul C-240/99 Skandia.
(3) Nu sunt scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal serviciile de evaluare a riscurilor şi/sau a daunelor, furnizate de alte persoane impozabile către persoanele impozabile care realizează operaţiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
asta stiu, asa prevede codul fiscal si normele de aplicare, dar in cazul c240/99 se refera la o relatie contractuala intre doua societati de asigurare, eu doresc sa aflu daca un intermediar pf sal pj care intermediaza aceasta activitate conform legii 32/2000 beneficiaza de scutire sau nu. vezi horararea curtii fr justitie a comunitatii europene in cauza c124/07 care se refera la art 13B punctul a) din a sasea directiva, taxa pe valoarea adugata.
art. 141, alin (2) Cod Fiscal
Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă
b) operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi prestările de servicii în legătură cu operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediază astfel de operaţiuni
consider ca prevederile precizate de dvs mai sus nu intra sub incidenta operatiunilor de intermediere in asigurari, ci se refera la externalizarea anumitor operatiuni in domeniul asigurarilor, mentionandu-se ca scutirea nu se acorda pentru societatile catre care se externalizeaza astfel de servicii, daca acestea nu suporta riscul si nu încheie contracte de asigurare în nume propriu.
prin definitie un intermediar in asigurari asa cum este stipulat in legea asigurarilor este mandatat sa incheie in numele sau asigurari,ori la art 13b din directiva a sasea se stipuleaza ca sunt scutiite de taxa asigurarie si/sau reasigurarile inclusiv activitatile desfasurare de agentii de asgurare sau brokeri. ce insemana de fapt prestari de servicii in legatura cu opeartiunile de asigurare? nu reprezinta de fapt o intermediare in schimbul unui comision?