Buna ziua, am o mare nelamurire si in masura in care ma puteti ajuta v-as ramane profund indatorat. In ce conditii poate o societate de intermediere in asigurari (broker de asigurari) sa fie scutita de plata T.V.A. Mai precis, in baza prevederilor art. 141, , alin. 2, lit. "b" din Codul fiscal, "operatiunile de asigurare/reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni" sunt scutite de la plata T.V.A.
Pe de alta parte insa, normele metodologice de aplicare prevad: "O caracteristica esentiala a unui serviciu de asigurare o reprezinta existenta unei relatii contractuale intre prestator si beneficiarul serviciilor. In cazul externalizarii tranzactiilor in domeniul asigurarilor, scutirea depinde de ENTITATEA CARE INCHEIE CONTRACTUL CU CLIENTII SI CARE SUPORTA RISCUL....."
Intrebarea pe care o am este urmatoarea: Se poate considera ca brokerul de asigurari SUPORTA RISCUL, atata timp cat prin lege are obligatia de plata a politei de raspundere profesionala pentru activitatea de brokeraj?
din interpretarea art. 141 alin. 2 lit. b rezulta ca si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare / reasigurare sunt scutite de plata TVA. Din punctul meu de vedere, brokerajul ca intermediere intre asigurat si asigurator este un serviciu prestat in legatura cu operatiunile de asigurare/reasigurare. Ar trebui deci sa nu platiti TVA daca desfasurati exclusiv aceasta activitate.
Am avut anul trecut un caz similar cu un broker de asigurari care se inregistrase platitor de tva si in urma unei proceduri relativ simple a obtinut un certificat de neplatitor tva.
Referitor la a doua intrebare, din faptul ca aveti obligatia platii politei de asigurare rezulta ca nu suportati riscul ci il transferati catre asigurator, in schimbul platii primei de asigurare.
Chiar daca am face abstractie de asta si am considera ca va asumati riscul respectiv, nu v-ar conferi calitatea de scutit de plata TVA pentru activitatea de intermediere. Prima de asigurare profesionala va fi insa nepurtatoare de tva.