avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Protectie consumator on line
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Protectie consumator on line

Buna seara,

Va scriu din dorinta de a afla , de a primi , daca vreti , citeva sfaturi prin care sa ma protejez pe viitor de abuzurile ce pot aparea , atunci cind esti consumator pe intenet.
Dar sa fiu mai explicita.
La sfirsitul lunii ianuarie (28), an curent, am facut o comanda on line, pentru o carte de specialitate , pe care nu am gasit-o in alta parte , ca oferta, decit la firma Eurolibris. Cartea era, la vremea efectuarii comenzii, pe stoc(conform inscrisului pe site) si cum aveam nevoie urgenta de ea, pentru un examen si livrarea era promisa in 4 zile(fiind pe stoc), am facut cererea on line.
A trecut o saptamina si carte nu a sosit. Am incercat sa contactez firma telefonic insa pe fix, dupa citeva apeluri intra tonul de fax iar pe mobil, intra cutia vocala. Am lasat mesaje cu numarul meu de telefon pentru contactare. Insa nu m-au sunat. Am trimis un e-mail, la 10 zile de la efectuarea comenzii, prin care ii anuntam ca renunt la comanda pentru ca deja era tirziu si nu ma contactasera deloc.
In final,dupa o luna si o saptamina de la efectuarea comenzii a sosit cartea.
Examenul trecuse fara ea.Desi pina atunci cei de la Eurolibris tacusera , acum am primit un e-mail prin care m-au anuntat ca a venit comanda mea. Le-am raspuns ca o refuz si le-am reamintit de e-mailul trimis lor la 10 zile prin care renuntasem la comanda, au mintit ca nu l-au primt si mi-au vorbit urit, facindu-ma micinoasa si amenintindu-ma cu proces pentru recuperare daune.Le-am vorbit din nou despre alte firme la care am facut deasemeni comenzi online si care au fost deschise si am colaborat normal, fara probleme- ex. CALLISTO.
In final, dupa alt e-mail prin care ma amenintau din nou cu proces si ma faceau din nou mincinosa,am renuntat si am achitat cartea, care nu imi mai este utila si care costa destul (250 lei noi)
Doresc sa stiu cum ma pot proteja pe viitor de asemenea probleme?Cum pot sa recunosc firmele serioase de celelalte? Cum ma pot proteja de un proces atunci cind firma nu isi indeplineste corect obligatiile fata de mine, ba mai multa ma jigneste si ma ameninta, profitind de faptul ca totul este online sau pe telefoane mobile(mesajele). Are valoare de contract comanda online si poate fi folosita pentru despagubiri de catre firma impotriva mea? Dar eu cum sa ma protejez de acest tip de oameni? Sa renunt la a mai comanda online?
Poate imi veti da citeva sfaturi pentru viitor spre a evita asemenea experiente neplacute.
Va multumesc pentru timpul Dvs.
Iuliana Ionescu #-o
Cel mai recent răspuns: libra_y2005 , utilizator 20:05, 8 Martie 2010
In primul rand vreau sa precizez ca nu am legatura cu dreptul, deci nu ma exprim dpdv legal, ci doar prin prisma unui consumator care isi face unele cumparaturi online. Am fost destul de intrigat de mesajul d-voastra incat sa ma uit si eu de curiozitate pe site-ul lor.
1. Nu au adresa de contact, adresa fizica nu email - nu va incurcati daca nu aveti de unde sa-i luati
2. La creearea contului cer prea multe date, incep cu adresa de mail si o parola, dar la pasul 2 deja sunt obraznici si cer seria si nr de buletin, CNP (au si validator de CNP, asa ca e mai greu sa-i pacaliti, dar nu imposibil) - prea suspect doar pentru a crea un cont pe un site de comert online
3. Poti face comanda fara sa treci adresa de livrare, ci doar orasul - asta e SF :))
4. "Anularea unei comenzi se poate face în scris, prin email sau fax, în maxim 24 ore de la trimiterea comenzii." - mie personal nu mi se pare normal
5. In conditiile in care contul la ei nu se valideaza prin intermediul adresei de email (sa primesti un email cu un link de activare a contului) si emailul se poate schimba in orice alt email, fara o verificare, plus cele de mai sus si altele, nu sunt convins ca securitatea datelor d-vostra e asigurata - si sunt date delicate
6. Autentificarea (log-area) mai ales pe un site de comert online trebuie facuta prin intermediul unei pagini securizate (https nu simplu http)

Concluzie:
- site-ul de comert online sa contina o adresa fizica a sediului lor
- in afara de o adresa de mail si o parola, cel mult si un nr de telefon, nu e nevoie de mai mult ca sa creati un cont pe orice site de comert online

Imi pare rau ca ati avut o astfel de experienta, sper sa va ajute ce am postat.
Andrei
Multumesc pentru raspuns,aveti dreptate, mai ales cu CNP-ul, insa imi trebuia cartea si numai ei o aveau.
Multe lucruri interesante se gasesc pe site-ul avocatnet :)
www.avocatnet.ro/content/art...
Plus
[ link extern ]
Update
[ link extern ]
Servicii de comunicaţii electronice - conceptul de „comunicaţii electronice" înglobează toate sistemele de transmisie şi echipamentele de comutare sau rutare, precum şi orice alte resurse, care permit transportul semnalelor prin fir, radio, fibră optică sau orice alte mijloace electromagnetice. Această definiţie acoperă reţelele fixe (cu comutare de circuite sau de pachete, inclusiv Internet) şi reţelele mobile terestre, reţelele de comunicaţii prin satelit, reţelele utilizate pentru transmiterea comunicaţiei audiovizuale şi reţelele de cablu TV. Scop specific entităţilor furnizoare de servicii de comunicaţii electronice (telefonie, radiocomunicaţii, internet, televiziune prin cablu) şi celor care oferă servicii prin intermediul internetului (comerţ on-line, concursuri on-line).
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
simplex, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Shoping internet d.flory d.flory Validitate confirmare comanda internet... Am facut astazi o comanda catre un anumit site de comert electronic,am facut comanda ,m-am inregistrat conform ... (vezi toată discuția)
Comanda online, factura generata si primita, ei refuza sa livreze produsele din cauza laviniagabriela laviniagabriela As avea si eu nevoie de un sfat. Am comendat online doua produse(accesorii telefon)- o husa si o folie de protectie. Pretul produselor, conform informatiilor ... (vezi toată discuția)
Interprindere familiala bobams bobams ce trebuie sa fac ca interprindere familiala sa practic comertul on-line? sa introduc cos caen pt comert online? sa pun pe home page un link catre adresa ... (vezi toată discuția)