avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire CIC

Buna ziua,

sa va expun un pic situatia mea.

copilul meu nu are inca 1 an, dar doresc sa ma intorc la serviciu.
Intrucat pe forum gasesc multe situatii in care mamicile nu mai sunt primite inapoi cu bratele deschise as dori sa aflu un raspuns la urmatoarea situatie....

Asadar, ma intorc mai devreme la serviciu unde mi se spune ca postul s-a "redefinit" (exact asa s-au exprimat angajatorii mei) si ca urmare a acestui fapt va trebui sa mi se acorde alta functie pe un salariu "semnificativ" mai mic.
Metionez ca functia mea este una de conducere, ea nu este desfiintata ,restructurata. A fost acordata unei alte persoane, iar la intoarcerea mea, se doreste ca aceasta functie sa ramana acelei persoane.

1. a)ce pot face eu in situatia aceasta?

b)daca voi refuza "oferta" lor, la ce riscuri ma expun? ma pot concedia? si daca da, pe ce motive ? de vreme ce postul este inca in organigrama (firma nu este in restructurare, etc)


Functia mea initiala (de conducere) a revenit unui subordonat de al meu , iar mie mi s-a propus sa fac doar o parte din munca pe care o faceam , spunandu-mi-se ca de vreme ce aceste atributii cu care am ramas necesita doar 30-40% din timp, este necesara si o re-vizuire a salariului detinut inaintea intrarii in CIC .(evident in sensul reducerii "semnificative" , asa cum mi s-a sugerat).
Ori eu de aici, inteleg ca functia mea de conducere, exista in continuare, insa nu mi se mai acorda in continuare MIE. Practic, functia subordonatului meu nu mai exista...de vreme ce el a preluat functia mea.
Mi se acorda o alta pozitie (inferioara celei detinute) pe un salariu mai mic. ce pot face eu in acest caz? e corect? legal, ar trebui sa imi acorde tot functie de conducere?
in cazul in care ei imi fac aceasta propunere de redefinire inferioara ,iar eu refuz, ei ma pot concedia ?
eu ma gandeam ca le voi sugera sa respectam legea, adica vor-nu vor, trebuie sa ma primeasca pe aceeasi pozitie (care exista in continuare in organigrama) si pe acelasi salariu, minimum 6 luni de zile...este legal? cum ar putea sa ma "atace"?

2. in situatia in care firma va "restructura" postul de contabil sef (doar ca sa ma cocedieze pe mine), ce drepturi am ?
E clar ca ma concediaza pe motive ce nu tin de natura salariatului , dar:
a) salariu compensatoriu prevazut de CCMN sunt indreptatita sa il primesc ? il primesc doar daca concedierea este colectiva sau se primeste si in cazul concedierii individuale (adica ...din toata firma, doar postul meu s-a desfiintzat)

b) Cu ce litera ar trebui sa ma concedieze pt a putea fi in masura sa primesc salariul compensatoriu ?
Stiu ca salariu compensatoriu il primesc doar daca ma concediaza ei din motive de restructurare/ desfiintare (motive ce nu tin de persoana salariatei).

c) Daca ma concediaza din motive ce tin de mine, sau ca urmare a demisiei mele, nu mai primesc acest salariu compensatoriu. Corect ?

d) ar putea sa NU imi acorde nici un salariu compensatoriu, si daca da, pe ce baza, si in ce situatie ?


3.in situatia in care ma duc la serviciu cele 30 zile (preaviz, functie de conducere) si voi fi concediata, la sfarsitul celor 30 zile, daca efectiv nu imi voi gasi nimik, voi putea intra din nou in CIC (mentionez ca nu am terminat inca cic, dar imi este neclar, daca in situatia concedierii efective ca urmare a intoarcerii (efective ) la job, voi putea sa ma intorc in cic, si statul sa imi platesca inca cic-ul pana la terminarea celor 2 ani ?

Sper ca intrebarile mele sa constituie spete si pt alte mamici cu aceleasi dileme.
Cel mai recent răspuns: adtza , utilizator 23:45, 9 Aprilie 2010
:confused: complicata situatie..dar nu sunteti singura mamica in situatia asta, din pacate..
2.sa o luam invers, in cazul in care sunteti concediata:
a. salariul compensatoriu (cel putin unul prin CCMUN, dar e posibil ca prin CCM al unitatii dvs sa aveti stabilite mai multe salarii..trb sa va interesati) este obligatoriu sa vi-l plateasca indiferent daca e concediere colectiva sau individuala; CCMUN " Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului:
b. Codul muncii " Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia"
c. DA;
d. sunt OBLIGATI sa va acorde sal.compensatoriu;

3. preavizul pt concediere este de minim 20 de zile calendaristice indiferent ce functie aveti, doar daca nu e specificat altfel in CCM al unitatii dvs. Faceti confuzie cu preavizul in cazul demisiei, acolo este in functie de postul pe care il ocupatiB-). Si da, daca veti fi concediata, va veti putea relua CIC.

In primele 6 luni de la intoarcerea din CIC, perioada considerata de "readaptare", nu puteti fi concediata pe motiv de necorespunzator profesional..dar atat! (CCMUN si OUG 96) In rest nu exista nicio interdictie..

1.situatia in care sunteti este atat de uzitata de angajatori :thumbdown:si atat de greu de probat incat nu stiu daca merita efortul de a va intoarce la un serviciu unde nu mai sunteti solicitata
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
andram, utilizator
multumesc din suflet pt raspunsuri !
am sa mai insist putin pe situatia de la pct. 1, si anume:

Asadar, ma intorc mai devreme la serviciu unde mi se spune ca postul s-a "redefinit" (exact asa s-au exprimat angajatorii mei) si ca urmare a acestui fapt va trebui sa mi se acorde alta functie pe un salariu "semnificativ" mai mic.
Metionez ca functia mea este una de conducere, ea nu este desfiintata ,restructurata. A fost acordata unei alte persoane, iar la intoarcerea mea, se doreste ca aceasta functie sa ramana acelei persoane.

1. a)ce pot face eu in situatia aceasta?

b)daca voi refuza "oferta" lor, la ce riscuri ma expun? ma pot concedia? si daca da, pe ce motive ? de vreme ce postul este inca in organigrama (firma nu este in restructurare, etc)


c) In situatia in care mi se acorda o alta pozitie (inferioara celei detinute) pe un salariu mai mic, ce pot face eu in acest caz? e corect? legal, ar trebui sa imi acorde tot functie de conducere? si pe un salariu egal cu cel vechi? (inainte de CIC)

d)in cazul in care ei imi fac aceasta propunere de redefinire inferioara ,iar eu refuz, ei ma pot concedia ? si daca ma pot concedia pe motiv de neacceptare a unei oferte (chiar daca inferioare) , mi se mai poate acorda salariu compensatoriu ?

am sanse sa "ma incapatanez" sa le cer sa respectam legea, adica vor-nu vor, sa ma primeasca pe aceeasi pozitie (care exista in continuare in organigrama) si pe acelasi salariu, minimum 6 luni de zile...este legal? cum ar putea sa ma "atace"?

inca o data, multumiri !
Orice modificare a CIM (salariu, post) nu se poate face decat cu acordul angajatului, respectiv cu acordul dvs. prin semnarea uni act aditional la CIM. Prin refuzarea semnarii actului aditional la CIM, angajatorul nu va poate concedia decat daca se constata ca nu sunteti corespunzatoare poatului dvs. sau daca aveti sanctiuni conform codului muncii.
in urma unei intalniri avute, mi s-a oferit de catre angajator la revenire din cic, o alta pozitie (nu e tot de conducere), pe un salariu mai mic decat cel avut la intrarea in cic si corespunzator cu postul de conducere pe care il detineam atunci.
evident, motivul principal este "interminabila criza financiara".
ce sfaturi imi dati ? la ce riscuri ma expun daca as accepta!
oricum mi se tot spune ca nu imi garanteaza acest job mai mult de 6 luni, banuiala mea este ca ar vrea sa se acopere in fata legii ca m-au tinut cele 6 luni cerute de lege...
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Alte discuții în legătură

Desfiintare post marinelasg marinelasg Buna ziua, recent am primit vestea ca pozitia de Director Adjunct pe care o ocup de 1 an va fi desfiintata. Societatea mi-a comunicat ca am 2 optiuni: 1. ... (vezi toată discuția)
Pozitie restructurata anemoni anemoni Buna ziua, Am revenit din CIC acum 1 luna. Dupa aceasta perioada mi s-a comunicat ca pozitia a fost restructurata, astfel incat pozitia mea nu mai este in ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere in campul muncii inainte de terminarea concediului de crestere a copilului mihaelapetrea mihaelapetrea Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu care sunt drepturile femeii care se intoarce la serviciu in timpul concediului de crestere a copilului (cel de 2 ... (vezi toată discuția)