Buna ziua, recent am primit vestea ca pozitia de Director Adjunct pe care o ocup de 1 an va fi desfiintata. Societatea mi-a comunicat ca am 2 optiuni: 1. disponibilizare cu compensare conform contract munca national 1 salariu sau 2. ocuparea unui post inferior la o alta firma din grup care imi va acorda doar acelasi salariu de incadrare dar nu si celelalte beneficii din pachetul actual.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele:
1. am solicitat o compensare a pachetului oferit de noua firma, dat mi-a fost refuzata pe motiv ca nu exista aceasta optiune
2. societatea prezenta mi-a solicitat demisia, bineinteles ca as vrea sa ma asigur ca pozitia de director este inchisa pe perioada minima conform legislatiei in vigoare.
In primul rand nu acceptati sa va dati demisia pentru ca nu veti mai putea beneficia de masuri active de combatere a somajului.
Daca nu va convine pachetul salarial aferent noii functii, puteti sa il refuzati si veti beneficia de somaj prin desfiintarea postului.
Dvs ati fost pe functia de Director Adjunct, de ce va intereseaza sa sa fie "inchisa" functia de Director si nu cea de Adjunct?
Nu prea inteleg ce raspunsuri doriti. Ati vrea sa reformulati?
Daca ati refuzat varianta 2 (acelasi salariu dar alt post) atunci mergeti pe varianta 1(concediere pentru restructurare post, art 65 (1) codul muncii.
Daca veti accepta sa plecati prin demisie nu aveti dreptul sa solicitati indemnizatoe de somaj si nici salariu compensatoriu.
in cazul in care este vorba de o concediere colectiva si nu una individuala, atunci angajatorul trebuie sa respecte urmatoarele prevederi:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
(3) Salariaţii au la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data comunicării angajatorului, prevăzută la alin. (2), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.
(4) În situaţia în care salariaţii care au dreptul de a fi reangajaţi potrivit alin. (2) nu îşi manifestă în scris consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3) sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi încadrări pe locurile de muncă rămase vacante.@
1. E concediere individuala si postul nu poate fi blocat ("inchis", cum ziceti dvs.).
2. De ce va intereseaza blocarea acestui post? ("daca nu-l am eu sa nu-l mai aiba nimeni"!?)
3. Eu cred ca a fost un mod "elegant" de a va demite din postul respectiv, daca nu chiar nu mai aveau nevoie de acest post.
4. Faceti cum v-a sfatuit colega mea @nikol.ilea!
5. Trebuie sa ne obisnuim ca nu suntem "batuti in cuie" pe un post si ca un angajator isi poate modifica organigrama in functie de interesele sale de agent economic.
Va multumesc pentru sfat. Socientatea nu doreste sa treaca la concediere colectiva, dar contractele pe perioada determinata nu au fost prelungite, anumite pozitii au trecut pe part time din full time. Mie mi s-a comunicat ca se desfiinteaza postul de director adjunct datorita conjuncturii economice. Cu privire la blocarea postului vreau sa stiu care este procedura legala? Se blocheaza sau societatea poate reangaja pe acest post oricand?
Sunt de acord cu " Trebuie sa ne obisnuim ca nu suntem "batuti in cuie" pe un post si ca un angajator isi poate modifica organigrama in functie de interesele sale de agent economic" dar in momentul in care nu ti se aduc clarificari cu privire la decizia luata si sunt aplicate metode de reducere a costurilor fara o logica nu este corect sa intreb sa imi apar drepturile? Este prima data cand trec printro asemenea experienta si mi se pare putin straniu cum se pretrec lucrurile.
In cazul de fata cum pot proceda astfel incat in momentul in care se reiau activitatile sa pot beneficia de angajare pe acelasi post? mentionez ca nu s-a discutat oficial de o restructurare colectiva doar anumite pozitii carora li s-au oferit alte posturi in firmele din grup.