avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reintoarcere in campul muncii inainte de terminarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reintoarcere in campul muncii inainte de terminarea concediului de crestere a copilului

Buna ziua,
Ma intereseaza sa stiu care sunt drepturile femeii care se intoarce la serviciu in timpul concediului de crestere a copilului (cel de 2 ani).
Angajatorul imi asigura acelasi loc de munca? Salariul poate fi modificat comparativ cu cel anterior suspendarii cotractului de munca (in sensul scaderii acestuia)? Mama primeste vreun stimulent de la stat pe langa drepturile salariale? Daca da in ce cuantum?
De la reintoarcere angajatorul iti poate desface contractul de munca?
Multumesc pentru ajutor :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:29, 12 Octombrie 2009
1. Angajatorul trebuie sa va asigure acelasi post avut anterior.
2. Salariul poate fi modificat numai prin act aditional. Daca ati semnat actul aditional insemana ca ati fost de acord cu modificarile.
3. Stiu ca exista un stimulent pe care mamica il primeste de la primarie. Ultima oara parca era 100 lei/luna
4. Sigur ca angajatorul poate sa ve concedieze prin restructurare post cu preaviz 20 zile in baza art. 65 (1). Atentie, nu va poate concedia, insa, in intervalul de 6 luni de la intoarcere, pe motiv de necorespundere profesionala. Dar ptr alt motiv..... sigur.
Subscriu la raspunsul anterior si as mai avea cateva completari.
1. Pentru intoarcerea la locul de munca inainte de 2 ani este necesar sa faceti o cerere, cerere care poate fi respinsa de angajator daca intre timp postul a fost ocupat de catre o persoana angajata pe durata determinata.
2. Dupa revenire mai aveti cateva drepturi suplimentare cf ord.96/2003 privind protectia maternitatii: in cazul in care alaptati aveti dreptul ca angajatorul sa va schimbe locul de munca la recomandarea medicului Dvs. in cazul in care poate prezenta pericol pentru sanatatea Dvs. si sa va acorde doua pauze de cate o ora pentru alaptare sau sa va diminueze programul cu 2 ore cu mentinerea aceluiasi salariu.
1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 100 lei.

3. In afara de concedierea pentru necorespundere profesionala (timp de 6 luni de la reintoarcerea din CIC), angajatorul poate dispune incetarea raporturilor de munca, in coditiile prevazute de Codul muncii, dupa reintoarcerea din CIC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea din cic cristinamold cristinamold Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema:in 4 aprilie trebuie sa ma intorc la serviciu din cic dar colegele mele au fost trimise in somaj (in locul lor ... (vezi toată discuția)
ce drepturi are un salariat intors din cic si este amenintat cu restructurarea postului? abirlescu abirlescu Buna ziua, ce drepturi am ca salariat care se intoarce din CIC (concediul de crestere si ingrijire copil)? la intoarcere sunt amenintata cu restructurarea ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic fizz fizz Buna ziua! Luna aceasta trebuie sa ma intorc din CIC la munca.Am fost anuntata de managerul HR ,al firmei la care lucrez, ca mi s-a gasit un post similar ... (vezi toată discuția)