avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Expertiza contabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Expertiza contabila

Intr-o expertiza, actele depuse de invinuit ca proba, pot fi vazute de acuzator?
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 09:16, 9 Martie 2010
Expertizele contabile judiciare sunt reglementate de Codul de procedură civilă, Codul de procedură penală, alte legi speciale şi reprezintă prin urmare, mijloc de probă în justiţie.
Atât Codul de procedură civilă cât şi Codul de procedură penală, reglementează faptul că, în situaţia în care, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa judecătorească sau organul de cercetare penală consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, sunt numiţi , la cererea părţilor sau din oficiu, unul sau trei experţi.
Organul de urmărire penală sau instanţa de judecată în materie penală, când dispune efectuarea unei expertize, fixează un termen la care sunt chemate părţile, precum şi expertul desemnat de organul de urmărire penală sau de instanţă.
La termenul fixat se aduce la cunoştinţă părţilor şi expertului obiectul expertizei şi întrebările la care expertul trebuie să răspundă şi se pune în vedere acestora, cu privire la faptul că au dreptul să facă observaţii referitoare la aceste întrebări şi că pot cere modificarea sau completarea lor. Părţile mai sunt încunoştinţate cu privire la faptul că au dreptul să ceară numirea şi a câte unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care să participe la efectuarea expertizei. După examinarea obiecţiilor şi cererilor făcute de părţi şi expert, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată pune în vedere expertului termenul în care urmează a fi efectuată expertiza, încunoştinţându-l totodată dacă la efectuarea acesteia urmează să participe părţile. Expertul are dreptul să ia cunoştinţă de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei. În cursul urmăririi penale cercetarea dosarului se face cu încuviinţarea organului de urmărire. Expertul poate cere lămuriri organului de urmărire penală sau instanţei de judecată cu privire la anumite fapte ori împrejurări ale cauzei. Părţile, cu încuviinţarea şi în condiţiile stabilite de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, pot da expertului explicaţiile necesare.

Solicitările adresate experţilor contabili privind efectuarea de expertize contabile nu pot fi refuzate decât dacă există motive temeinice ( nu pot fi invocate motive etnice, religioase, politice sau de altă natură ). Acceptarea efectuării expertizei contabile este un proces ce presupune imperativ obligaţia experţilor contabili de a-şi efectua examenul de competenţă profesională şi independenţă, identificând potenţialele ameninţări la adresa conformităţii cu principiile etice fundamentale, precum şi mijloacele de protecţie care se impun. În situaţia în care ameninţările nu sunt altfel decât în mod clar nesemnificative, expertul contabil este obligat să aplice măsuri de protecţie adecvate, astfel încât, ameninţarea să fie eliminată împreună cu riscul de a compromite imaginea profesiei.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocarea partilor in expertiza judiciara baldo baldo Buna ziua. Trebuie sa fac o expertiza judiciara la un dosar penal. In acest caz s-a mai facut o expertiza, un supliment cerute de politie si 2 rapoarte de ... (vezi toată discuția)
Dacă suspectul/inculpatul are dreptul de a nu contribui la propria acuzare, poate fi silit să participe la expertiza psihiatrică? ContSters396991 ContSters396991 Codul de Procedură Penală, Art.184 [i]”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau ... (vezi toată discuția)
Expertiza Simosimona20 Simosimona20 La efectuarea expertizei unui accident auto in care victima a decedat nu trebuie sa fie anuntat martorul principal sau unul din copii,nu am fost anuntati nici ... (vezi toată discuția)