Am si eu o problema si am nevoie de cateva sfaturi. Prietena mea lucreaza intr-o companie privata de IT. Acum cateva luni compania a vandut catre un client un produs iar clientul nu si-a onorat plata serviciului. Directorul firmei a imputat pierderea angajatului care a realizat vanzarea prin opriri succesive din salariu. Mentionez ca salariile in acea companie sunt la negru si angajatorul refuza sa plateasca si salariul restant pe luna februarie, amenintand ca da in judecata persoana respectiva pentru a recupera creanta. Esxte legal ca o firma sa recupereze o creanta pe care si-a creat-o printr-o vanzare de la un angajat? Si daca da in ce conditii.
Va multumesc si astept sugestii de la dumneavoastra
Bun, sesizare scrisa la ITM se va face, dar in ceea ce priveste posibilitatea ca unui angajat sa i se impute o creanta facuta de companie atat timp cat acea firma a disparut din Romania si exiosta deja un proces deschis cu acea firma... care este cadrul legal prin care se poate face asa ceva?
conform codului muncii
Art. 164. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Pentru lamurirea aspectelor referitoare la salarii la negru,refuz plati restante,sesizati oficial ITM
Asupra creantei,daca intruneste conditiile exigibila certa si lichida ,numai instanta de judecata este autorizata sa se pronunte
Bunaa
tanya_1
este ok daca un angajat vinde o per,de pantofi desperecheati sa i se opreasca bani ptr aceasta greseala (nr diferite)ramanind in magazin o alta cutie ... (vezi toată discuția)
Plata salariu
predaangela
in situatia in care nu s-a intocmit nota de lichidare in ultima zi a preavizului de 20 de zile lucratoare, pentru disponibilizare, dar nu exista datorii ale ... (vezi toată discuția)