avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere minor

Va rog frumos sa ma lamuriti daca tatal unei minore, obligat prin hotarire judecatoreasca sa plateasca pensie de intretinere,are dreptul sa nu plateasca in situatia in care minora locuieste impreuna cu mama in Italia(acolo munceste mama minorei). Fetita a plecat la mama ei in august 2009 iar pensia nu i-a mai fost platita din octombrie 2009. Copilul este cetatean roman, la fel si mama copilului. Multumesc
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 19:10, 8 Martie 2010
Tatal nu are dreptul de a nu plati pensia alimentara stabilita prin hotararea judecatoreasca,indiferent daca minora locuieste in tara sau strainatate.Pensia alimentara este un drept al copilului.
Avand in vedere ca pensia nu a mai fost platita din august anul trecut,mama ar putea depune o plangere penala impotriva tatalui pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie,conform art.305 din C.pen.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
luiza2008, utilizator
Mama fetitei sa ia legatura cu un avocat din Romania,sa il angajeze pentru a formula plangere penala pentru abandon familial,conf,art.305 c.pen,pentru a o reprezemta in cursul cercetarilor si a unui eventual proces penal.
Plata pensiei restante pana la solutionarea pe fond a ultimei cai de atac,intr-un astfel de proces penal,duce la impacarea partilor,sitiatie care inlatura raspunderea penala a parintelui dator.
Da, tatal nu are dreptul ci obligatia de a plati pensia de intretinere indiferent unde si la cine locuieste copilul. Sanctiun ea pentru nerespectarea acestei obligatii impusa prin hotararea judecatoreasca este inchisoarea pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie. De obicei, in urma solutionarii unei astfel de plangeri, parintele care nu a respectat hotararea, este condamnat cu suspendare.
Daca dupa pronuntarea unei astfel de hotarari continua sa nu plateasca pensia va fi condamnat si va executa pedeapsa cu inchisaorea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Blue_Sky Blue_Sky Prietenul meu are de paltit o pensie alimentara(copilul minor ptr care plateste pensie a ramas in grija mamei), data prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)
Urgenta-neplata pensie Emilia87 Emilia87 buna ziua ,as avea nevoie de un sfat urgent sora mea e divortata cu 2 copii si copii sant la fostu sot platea pensie alimentara a ramas fara servici e in ... (vezi toată discuția)
Tutela totala pilbak tunde pilbak tunde as vrea sa stiu cum pot obtine tutela totala a copilului minor,avand in vedere ca tatal nu plateste pensia alimentara ,desi am depus o plangere penala la ... (vezi toată discuția)