As avea si eu o intrebare, poate mai banala pentru unii, insa avand in vedere faptul ca sunt "debutant" in domeniu, va rog sa aveti rabdare cu mine :D
In legatura cu penalitatile de intarziere as dori niste clarificari.
Care este in concret legea care impune un prag maxim al penalitatilor, daca exista o asa reglementare. Mentionez, ca ma refer la firmele particulare...........
Stiu de firme care au 0,5% pe zi, stiu altele care au 0,06% pe zi, spunandu-mi ca ar exista o lege care nu-i permite sa aiba penalitati mai mari. Care este defapt situatia ? Sau unde as putea sa citesc in legatura cu aceasta intrebare ?
Mie personal nu mi se pare in neregula faptul sa ai penalitati in valoarea stabilita de comun acord de parti, nu vad de ce cele doua parti ar trebui sa tina cont de vreo reglementare, cu mentionea ca sunt SRL-uri.
Nu exista lege sau alt act normativ care sa impuna un prag maxim al penalitatilor.
In schimb, prin legea intaririi disciplinei financiare se arata ca valoarea ccuantumului calculat al amenzii nu poate depasi valoarea pt. care a fost calculata daca prin contract nu s-a stabilit altfel.
Asta am inteles, in cazul in care este contract si partile si-au dat acordul.
Daca insa este vorba de un client, care nu achizitioneaza pe baza de contract sau comanda, cumpara anumite bunuri. Si in acest caz, valoare penalizarilor de intarziere poate sa fie oricat? :D
daca nu sunt trecute in contract, penalitatile nu pot fi percepute. Penalitatile trebuiesc trecute clar in contract, in caz contrar se poate solicita reactualizarea in functie de rata inflatiei sau dobanzi comerciale.
Alte discuții în legătură
Info plz
micdetot
Cine ma poate lamuri si pe mine cu o problemuta plz!Conform carei legi se reactualizeaza o suma datorata, care sunt dobanzile etc.....mai pe scurt cum se face ... (vezi toată discuția)
Penalitati
valica_21
poate cineva sa-mi spuna si mie care este legea si articolul care prevede ca procentul maxim de penalitati cerut intr-un contract este de 0.1% ? (vezi toată discuția)
Impozit din chirii
bea_foris
Buna ziua,
am urmatorul caz:
persoana fizica cu dubla cetatenie(romana si ungara), cu domiciliul in Ungaria, inchiriaza din 2003 un imobil aflat in Romania. ... (vezi toată discuția)