avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inchidere dosar plangere politie - urmare in instanta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inchidere dosar plangere politie - urmare in instanta?

Buna seara!Am si eu o mica problema. Acum doi ani, am fost atacata de 2 tiganci in zona Unirii, care m-au lovit si mi-au furat telefonul. Am depus plangere la politie, le-au prins si timp de 2 ani de zile nu am mai auzit nimic de la ei. Acum cateva zile, am fost contactata de un reprezentant al politiei care mi-a spus ca trebuie sa vin sa dau nu stiu ce declaratie pentru ca ei sa poata inchida dosarul ca sa-l trimita mai departe. Eu nu vreau sa mai am de-a face cu acest caz, mai ales ca s-a intamplat acum 2ani si nu mai tin minte foarte bine. Insa polititstul a fost f agresiv si mi-a spus ca daca nu ma prezint la politie imi trimite citatie, insa nu a vrut sa-mi explice ce se intampla mai departe cu dosarul. Stie cineva care este procesul? Daca se ajunge in instanta, se deschide proces? Mentionez ca eu am repetat in nenumarate randuri ca nu vreau sa deschid proces si sa merg in instanta.
Buna ziua !
Politia ca organ de cercetare penala si- a incheiat activitarea, fapt pentru care trebuie sa va aduca la cunostinta actele de cercetare si in baza unui referat trimite acest dosar la parchet( procuratura). De aici se continua cu o alta faza, cea a urmaririi penale. Nu inteleg de ce aveti reticente in continuarea solutionarii cazului, avand in vedere ca dumneavoastra sunteti partea vatamata.
Sub aspectul celalalt, al renuntarii la invinuire, va pot spune ca nu aveti aceasta posibilitate. Aceasta deoarece infractiunea de talharie( caci aceasta consider ca este incadrarea juridica)nu este din categoria infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sa inlature raspunderea penala .
Cu stima !
Daca ati depus o plangere la politie, ar trebui sa o luati in serios ca sa nu deveniti dvs. neserios. Va trebui sa va conformati dispozitiilor legale, sa va duceti sa dati o declaratie cu mentiunea expresa ca nu va aduceti aminte bine, sa va constituiti parte civila, sa raspundeti dispozitiilor instantei de a va prezenta la proces si de a da o declaratie. Apoi, puteti sa nu va mai prezentati, doar daca organul de cercetare penala sau instanta insista pentru lamuriri(cazuri rare).
Daca nu va prezentati la politie sa vi se ia, probabil, inca o declaratie, este posibil (destul de greu de crezut) ca cele doua tiganci, care v-au talharit, sa scape. Pentru confortul d-stra, vreti a acestea sa nu plateasca pentru fapta lor? Ganditiva bine, data viitoare s-ar putea sa nu mai aveti norocul asta.
In situatia in care initial,a-ti apreciat ca a-ti fost prejudiciata si a-ti apelat la autoritatea competenta sa solutioneze,se impune sa probati exercitiul de responsabilitate si sa contribuiti la finalizarea cercetarii demarate la cererea dvs expresa si trimiterea vinovatilor in instanta
Dvs va aflati in situatie favorabila cand vinovatii au fost identificati,motiv pentru care se impune sa staruiti si sa acordati sprijin autoritatilor in finalizarea cercetarilor si trimiterea cauzei in instanta
cristina_tutu a scris:

Buna seara!Am si eu o mica problema. Acum doi ani, am fost atacata de 2 tiganci in zona Unirii, care m-au lovit si mi-au furat telefonul. Am depus plangere la politie, le-au prins si timp de 2 ani de zile nu am mai auzit nimic de la ei. Acum cateva zile, am fost contactata de un reprezentant al politiei care mi-a spus ca trebuie sa vin sa dau nu stiu ce declaratie pentru ca ei sa poata inchida dosarul ca sa-l trimita mai departe. Eu nu vreau sa mai am de-a face cu acest caz, mai ales ca s-a intamplat acum 2ani si nu mai tin minte foarte bine. Insa polititstul a fost f agresiv si mi-a spus ca daca nu ma prezint la politie imi trimite citatie, insa nu a vrut sa-mi explice ce se intampla mai departe cu dosarul. Stie cineva care este procesul? Daca se ajunge in instanta, se deschide proces? Mentionez ca eu am repetat in nenumarate randuri ca nu vreau sa deschid proces si sa merg in instanta.

Trebuie sa mergeti sa dati declaratie.
O sa mai mergeti si la instanta daca va dori si aceasta sa va audieze.
Infractoarele vor fi condamnate penal.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie martor ContSters199804 ContSters199804 Buna ziua. Am un prieten care a jefuit o casa de schimb valutar in vara anului trecut iar in ziua comiterii faptei, mai pe seara, m am intalnit cu acesta si ... (vezi toată discuția)
Talharie ContSters196984 ContSters196984 am si eu o nelamurire!!! sunt implicat intrun caz de talharie ,,,am fost talharit adica furat telefon si suma de 100 de euro....am facut o greseala la ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa dau declaratie ? cetateanul89 cetateanul89 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu acest aspect. Daca sunt cercetat pentru o infractiune, pot fi obligat sa dau declaratie la organul de cercetare penala ? ... (vezi toată discuția)