Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi, descriu mai jos situatia in care ma aflu,
Lucrez intr-un spital in Bucuresti, iar in feb. 2008 am nascut.
In ian 2010 am depus cerere pentru plata ajutorului de nastere, un salariu mediu pe initate conform CCM la nivel national.
Dupa cateva zile am primit un raspuns verbal ca nu se acorda deoarece CCM la nivel de ramura sanitara nu prevede acest lucru. Am cautat contractul , care prevedea bineinteles si am mers cu el la jurista.Am cerut un raspuns oficial.
Dupa 2 luni, primesc raspuns oficial , semnat de jurista ,manager si dir. economic, ca nu se poate acorda deoarece e tardiv si ca nu e cuprins in bugetul pe anul 2008 conform art. 96, alin. 1 din CCM la nivel de ramura sanitara.
ART. 96
(1) Sumele aferente cheltuielilor de personal vor fi negociate de
administratie si sindicate înaintea negocierii contractelor de prestari servicii
semnate cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate si a Municipiului Bucuresti,
pentru a acoperi integral si la timp cheltuielile cu personalul angajat în
unitate.
Va rog sa ma lamuriti daca au dreptate , si daca nu cum le demonstrez ?
Stiu ca drepturile salariale se prescriu in 3 ani.
In institutiile publice exista o problema . Acest ajutor la nastere este prevazut numai in contracte colective de munca , fie la nivel national , pe ramura sanitara sau pe unitate si nu sunt prevazute in legi . Prin OUG nr.1/2010 sunt interzise platile care nu sunt prevazute prin legi , prin analogie , s-ar putea sa nu se poata plati .
Din cate stiu, aceste drepturi au termen de prescriere trei ani. Si in unitatea mea a fost o situatie asemanatoare, in sensul ca in CCM era un cuantum fix, care era mai mic decat salariul mediu pe unitate. Oricum, ideea e ca un an s-au luptat sindicatele ca sa dea banii retroactiv mamelor si au reusit si au pus si in CCM un ajutor mai mare decat salariul mediu pe unitate. Iar in ceea ce priveste contractele, ca ierarhie, intai este cel la nivel national, care se respecta mai intati, toate celelalte venind pe urma si avand ca baza macar drepturile din cel la nivel national. Insa daca intr-un contract pe ramura sau pe unitate dreptul prevazut este mai mare decat cel din CMUN, atunci se ia dreptul din ultimele.
In concluzie, sindicatul poate rezolva daca vrea.