avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Acum 10 ani am cumparat casa parintilor mei din Bucuresti. Contractul de vanzare-cumparare specifica uzufruct viager pentru parinti atata vreme cat ei sant in viata. Tatal meu a incetat din viata acum 5 ani, iar mama acum locuieste cu mine in stainatate si nu va mai locui in casa din Bucuresti. Mama doreste sa renunte la dreptul ei de uzufruct viager pentru a putea vinde casa din Bucuresti unde in clipa de fata nu locuieste nimeni. Cum putem realiza acest lucru?

Multumim mult celor care doresc sa ne ajute raspunzand la intrebarile noastre.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 17:37, 11 Martie 2010
Deschideti succesiunea dupa tata la notar iar mama devine renuntatoare la masa succesorala. Astfel veti deveni proprietar deplin ( nuda proprietate+ drept de folosinta) si-l puteti vinde. Mandatati o persoana sa se ocupe de asta in Romania, urmand ca dvs. sa va prezentati numai pentru semnare acte.
doamna poate renunta la clauza de uzufruct , printr-o declaratie notariala data in acest sens.
ulterior clauza de uzufruct se va radia din Cartea Funciara.
uzufructul tatalui s-a stins prin deces si se radiaza din CF in baz certificatului de deces.
pentru vanzare mama trebuie sa renunte la uzufruct printr-o declaratie, astfel se intregeste dreptul Dvs de proprietate si vindeti intreg imobilul
multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra; aveti cumva un model de declaratie de renuntare la uzufruct? ce taxe se percep de obicei in situatii asemanatoare?
declaratia se da in forma autentica la un BNP.
-se vor scoate urmatoarele acte;
-extras de atentificare
-certificat de atestare fiscala-
-uzufructul se calculeaza la 20% din valoarea bunului imobil
-impozit catre stat deoarece va reinttregiti dr de prop.
ca sa vinedeti trebuie sa dezbateti succesiune de pe urma tatalui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza habitatie viagera Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Am incheiat cu parintii mei un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul in care locuim, cu clauza de habitatie viagera pentru acestia. Se specifica ... (vezi toată discuția)
Succesiune AniticaBam AniticaBam Buna ziua, Ma numesc Ana Maria B, am 26 ani, si am ramas orfana la varsta de 25 ani de ambii parinti, tatal mi-a decedat acum 11 ani si mama acum 1 an si ~5 ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)