avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Atentie! Asigurarile de locuinte devin obligatorii in ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Atentie! Asigurarile de locuinte devin obligatorii in vara anului 2010

Din vara anului 2010 toate locuintele trebuie sa fie asigurate impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si inundatii).

Suntem peste 8 milioane de proprietarii din Romania obligati sa platim 10 EURO sau 20 EURO/an pentru asigurarea locuintei (prin legea 260/2008). Cei care nu doresc sa incheie asigurarea vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Asigurarile obligatorii sunt o taxa noua impusa de stat, dar reprezinta in acelasi timp o afacere profitabila pentru firmele de asigurari si pentru agentii lor.

Scriu mai jos adresa unui site foarte bun care l-am gasit pe internet, site unde veti gasi toate informatiile referitoare la afacerea asigurarilor obligatorii:

www.reforma-asigurarilor.ro
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 13:38, 15 Aprilie 2010
Legea este data din 2008 (Legea 260/2008). S-a tot amanat intrarea ei in vigoare.

Dar in legatura cu aceasta lege, mi se pare ceva... ciudat.

Art. 33. - (1) Se autorizează Ministerul Economiei şi Finanţelor să contracteze împrumuturi pentru:
a) plata primei de reasigurare pentru primul an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, precum şi pentru completarea, după caz, a diferenţei până la nivelul primei de reasigurare cuvenite pentru fiecare din următorii 4 ani;
b) suplimentarea fondurilor PAID necesare acordării despăgubirilor în cazul unor dezastre naturale în care pierderile depăşesc capacitatea sistemului de a efectua plata tuturor acestora.

Art. 2. - În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
e) Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, denumit în continuare PAID - societatea comercială de asigurarereasigurare, constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, în conformitate cu prevederile prezentei legi, ale Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale normelor aprobate în aplicarea acestor legi;

Deci statul se va imprumuta pentru a suplimenta fondurile unei societati. Din ce va achita statul imprumutul?
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Eu sunt curios pentru ce se mai imprumuta statul pentru aceste probleme daca legea devine obligatorie, si contribuabilul va plati acea asigurare impotriva calamitatilor naturale #-o oare ne fura statul pe fata, din nou?
Buna ziua!
In cazul chiriasilor, cine plateste asigurarea?:-/
wiliilie a scris:

Buna ziua!
In cazul chiriasilor, cine plateste asigurarea?:-/


Legea 260/2008

Art. 3. - (1) Începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.

(2) Obligaţia încheierii contractelor de asigurare a locuinţelor aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale revine persoanelor ori autorităţilor desemnate, în condiţiile legii, să le administreze.

(3) În cazul în care o locuinţă face obiectul unui contract de leasing financiar, încheierea contractului de asigurare este în sarcina locatorului.

(4) În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suportă din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat.

(5) În cazul construcţiilor cu destinaţia de locuinţă aflate în coproprietate, se va încheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinţă în parte. În acest caz, prima de asigurare se va plăti pe fiecare locuinţă în parte.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
wiliilie a scris:

Buna ziua!
In cazul chiriasilor, cine plateste asigurarea?:-/


Proprietarul logic!!!....

Alte discuții în legătură

Polita asigurare obligatorie casa Florenta30 Florenta30 Buna ziua La multi ani! Va rog sa-mi spuneti daca conform legii, exista o asigurare care trebuie facuta obligatoriu unei locuinte. Se vehiculeaza de ceva ... (vezi toată discuția)
Asigurare cristina.00 cristina.00 proprietarii care locuiesc in blocurile catalogate cu risc seismic 1(bulina rosie) sunt obligati sa isi asigure locuinta? (vezi toată discuția)
Asigurare alexa groupama ciiprian24 ciiprian24 Am făcut o asigurare facultativa la Groupama dar fiind locuința din chirpici nu m-a asigurat în caz de inundatii. La ei merge sa asiguri numai daca ai ... (vezi toată discuția)