avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... explicatii Hot. Jud. referitoare la program vizitare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

explicatii Hot. Jud. referitoare la program vizitare minor

Buna ziua,

Am o sentinta definitiva si irevocabila cu privire la programul de vizitare a unui minor care suna cam asa: [obliga reclamanta(fosta sotie) sa permita paratului(eu) sa aiba legaturi personale cu minora de doua ori pe luna, in prima si a treia duminica din luna, de la orele 10:00 la orele 17:00, la domiciliul paratului, doua saptamani in timpul concediului de odihna al paratului, la domiciliul acestuia din urma, precum si sa petreaca sarbatorile de Paste si Craciun la domiciliul tatalui in anii pari].

Intrebarile mele sunt urmatoarele deoarece am nevoie de niste lamuriri pt a intelege corect aceasta sentinta:
1. in momentul de fata nu sunt angajat, cum se aplica sentinta (partea referitoare la concediul de odihna) in acest caz? acele 2 saptamani de vacanta le pot solicita fostei sotii oricand? pot imparti perioada in o sapt vara si una iarna?
2. acesta fiind un an par am dreptul sa petrec sarbatorile de Paste si Craciun cu minora in domiciliul meu, totusi, cat inseama efectiv in timp aceste sarbatori deoarece aici nu se specifica? Paste=2 zile, Craciun=2 zile? sau cate o zi? ... eu stiu ca aceste doua sarbatori se desfasoara pe parcursul a doua zile fiecare.
3. in sentinta se specifica "la domiciliul tatalui",adresa mea din buletin este alta decat cea la care domiciliez in prezent, as putea avea probleme din aceasta cauza?

Mentionez ca varianta in care aceste detalii ar trebui discutate si stabilite de comun acord cu fosta sotie, nu exista.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: buzeadrian , utilizator 14:08, 13 Martie 2010
1. Personal cred ca instanta a facut o "glumita" cand a stabilit programul de vizitare a minorei in functie de concediul dvs si nu de programul scolar al acesteia. In plus aceasta hotarare ar putea sa va afecteze si pe dvs. Daca as fi avocatul sotiei dvs as putea spune ca nu aveti drept de vizita intrucat nu aveti concediu. Cu alte cuvinte, abia atunci cand veti dovedi ca sunteti in concediu abia atunci veti putea avea legaturi cu minora. De ce nu ?Va puteti adresa instantei cu o noua actiunea pentru lamurirea intelesului hotararii sau pentru a explica modul in care se aplica hotararea.
2. Aceleasi observatii ca la pct.1. Probabil ca se va aplica varianta oficiala a zilelor de sarbatoare care, si de acesata data, va dezavantajeaza. Ar fi trebuit sa se explice clar, neechivoc cate zile dureaza ( in acceptiunea instantei ) aceste doua sarbatori.
3. In situatia in care domiciliul dvs s-a schimbat ar trebui sa comunicati acest lucru fostei sotii. In situatia in care domiciliul dvs actual se afla in alta localitatea decat cea care a fost avuta in vedere la pronuntarea hotararii ati putea avea oarecare probleme.
Luarea copilului de la domiciliul mamei si efectuarea unei calatorii lungi (dus-intors) ar putea fi un motiv pentru care sa vi se refuze dreptul de vizita.
E posibil ca nu instanta sa fi facut o "glumita" ci chiar asa s-a solicitat de catre reclamant.
Este posibil sa aveti dreptate numai ca la stabilirea unui program de vizita, dupa parerea mea, instanta ar fi trebuit sa tina cont de principiul exprimat in art. 43 C.fam. .
Cu alte cuvinte programul stabilit pentru vizite ar fi trebuit intocmit si incuviintat in functie de interesul superior al copilului minor ceea ce insemna ca ar fi trebuit sa primeze rolul aciv al instantei si nu disponibilitatea instantei.
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
ContSters84518, utilizator
deci ... varianta cea mai buna ar fi o noua actiune in instanta prin care sa cea explicatii cu privire la aceasta sentinta?
1. Avand in vedere faptul ca un concediu de odihna poate fi luat in orice perioada a anului precum si faptul ca acesta poate fi fractionat, ramane la latitudinea dumneavostra cand va exercitati dreptul de vizita dispus de catre instanta (cele doua saptamani); nu are relevanta ca acum nu sunteti angajat si nici nu trebuie sa ii faceti dovada fostei sotii ca lucrati (este strict problema dumneavoastra). Ar trebui totusi sa tineti cont de vacantele scolare ale copilului.
2. Cat priveste sarbatorile, dreptul de vizita se intinde pe toata durata acestora in functie de religia fiecaruia, in anii pari pentru dumneavoastra, iar in anii impari pentru mama fetei.
3. Referitor la domiciliu, avand in vedere faptul ca, prin Constitutie, fiecarui cetatean ii este asigurat dreptul de a-si stabili domiciliul sau resedinta in orice localitate din tara, nu ar trebui sa va faceti probleme in acest sens

Alte discuții în legătură

Program de vizitare aft_adriana aft_adriana va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul program:1 si a3 a duminik din fiecare luna, la implinirea varstei de 2 ani vizitarea minorului se va face cate 2 ... (vezi toată discuția)
Program vizitare copil 8 luni marevna marevna Imi puteti da, va rog, un exemplu de program de vizitare de catre tata pentru un bebelus de 8 luni in timpul sarbatorilor: Craciun, Revelion, Paste? (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara RRRaluca RRRaluca Buna ziua! Sunt o mama divortata, printr-o hotărâre definitivă si irevocabilă. Minorul rezultat din căsătorie îmi este mie încredințat spre crestere ... (vezi toată discuția)