avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... definitiv sau stagiar?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

definitiv sau stagiar?

O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou.
Acesta va fi avocat definitiv sau stagiar?
Cel mai recent răspuns: mirelarus , utilizator 14:11, 5 Septembrie 2007
eu personal cunosc caz concret care care a fost primit in barou ca avocat definitiv fara a avea vechimea de 10 ani si fara examen de definitivat!!!!! In ceea ce priveste interpretarea probabil e relativ de la un barou la altul (ceea ce nu mi se pare corect!) trebuie sa stabileasca o practca unitara. Cu privire la prevederile legale si eu consider ca e amibigua legea : daca problema avocatului definitiv s-ar pune in conditiile art.16 alin 2 numai la cei cu vechime de peste 10 ani, atunci care este sensul prevederilor art. 19 alin 3 "Cei care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de definitivare în avocatură" - ori cei care nu indeplinesc conditiile de vechime nu sunt primiti in profesie conform art. 16 alin. 2 - spune atunci daca nu e ambigua legea? Sau cum se explica atunci art. 281 alin 3 din Statut "conilierii juridici cu vechime de 5 ani la aparitia legii 514/2003, dobandesc calitatea de avocat definitiv" - este clar ca acesti consilieri nu au intrat in profesia de avocat conform art.16 alin. 2 pentru ca nu aveau 10 ani de vechime, s-a pus problema ca acestia au fost considerati automat, fara examen de definitivat - definitivi in profesia juridica; prin analogie pe viitor vor automat avocat definitiv cel care este definitiv in profesia juridica. Altfel prevederile legii nu au nici un sens - cum ai putea sa sustii examen de definitivat fara a fi primit in profesie? Eu cred ca explicatie subzista in faptul ca Statutul are caracter de norma speciala in raport cu legea si se aplica celor definitivi in functia juridica fara a se pune problema vachimii de 10 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilierul juridic definitiv mai face stagiatura ca avocat? ContSters6135 ContSters6135 am si eu o intrebare: daca mi-am dat defintivatul pentru consilier juridic in iulie 2008 mai fac stagiatura ca avocat sau dau doar examenul de intrare in barou ... (vezi toată discuția)
Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)