avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Eu si sora mea am mostenit un apartament ,pamint,cavou.In septembrie am facut succesiunea si nu am reusit sa vindem apt. cit am fost eu in tara(locuiesc in USA) si a ramas ca la prima oferta convenabila pentru amindoua sa ma anunte .Acum 2 zile am aflat prin alte persoane ca ea si-a vindut apt. ei si urmeaza se mute in apt. mostenit 1/2 de ea si 1/2 de mine si in plus o sa faca imbunatatiri la apt. .Ea spune ca daca voi merge la judecata o sa pierd mai mult .I-am cerut partea mea in bani si refuza .Va rog sa-mi spuneti ,poate sa se mute fara acordul meu ,poate sa faca imbunatatiri in apt. fara consintamintul meu ?Are vreo importanta ca ea si-a vindut casa ei pt.a fi sigura ca intra in posesia apt. mostenit?Ce trebuie sa fac eu ?
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 11:30, 9 Ianuarie 2007
Raspunsul este "da" la toate intrebarile.
Multumesc pentru raspuns .

Iesirea din indiviziune daca nu se face pe cale amiabila - partaj conventional - se poate face pe calea partajului judicar. Instanta o sa caute sa faca partajul in natura, ori sa atribuie bunul unuia dintre copartasi cu obligatia de a plati ceea ce nu-i apartine - in cazul de fata 50%. Ca o ultima solutie instanta poate dispune vinderea bunului iar suma obtinuta sa fie impatita conform cotelor parti.

La intrebarea daca poate sa se mute sau poate sa aduca modificari apartamantului - raspunsul este pozitiv cu unele rezerve...In practica nu o sa aveti castig de cauza in aceste doua privinte.

Ceea ce puteti face e sa vindeti cota ideala de 50% din dreptul de proprietate. Este absolut legal. Orice agentie imobiliara ar fi interesata...pentru un comision de cateva procente.

Oricum sora dumnevoastra nu va poate obliga sa ramaneti indivziune, actiunea este imprescptibila...si peste 10 ani puteti cere partajul. Daca nu aveti nevoie de bani acum, mai puteti astepta un an doi sa mai creasca preturile si dupa aia sa introduceti actiunea. Astfel sora dv va fi obligata sa va achite mai mult decat in momentul de fata. Ev. incercati sa-i puneti in vedere acest aspect. Daca acum sa zicem trebuie sa va dea doar 25.000 E peste doi ani s-ar putea sa o coste 35.000 jumateta dv de apartament.

si peste 5 ani .. 50 .000 euro .. si peste 10 ani 100 000 euro. De unde le scoti ma mores ? :))
astea-s sfaturi de jurist sau sfaturi de expert imobiliar ? :D
Spune-i omului doar la ce te pricepi si atat.
Nu m-ar mira deloc ca un apartament care acum costa 50.00E in 2009 sa coste 70.000E. Asta la o analiza banala a evolutiei preturilor din ultimii ani. Plus ca s-a anuntat inlaturarea avansului la creditele ipotecare...ceea ce va duce la cresterea cerererii...;)

Alte discuții în legătură

Atribuirea unui apartament mostenit Vladimir44 Vladimir44 Eu şi fratele meu am moştenit un apartament de la o mătuşă, avem fiecare jumătate şi suntem în indiviziune. Dorim să vindem cât mai repede, în mai ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra in posesia mostenirii (apartament)? Daniel1993 Daniel1993 Buna ziua. Detin din anul 2009, 50% dintr-un apartament lasat mostenire de tatal meu decedat, 50% ii revine sorei mele prin notariat. In prezent, as vrea ... (vezi toată discuția)
Bunuri la comun larat larat In conditiile in care mostenesti niste bunuri (imobiliare) impreuna cu alte persoane si aceste persoane refuza orice tranzactie,vindere sau propune preturi si ... (vezi toată discuția)