avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... precontract vinzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

precontract vinzare cumparare

buna ziua,
ma numesc manea nicolae si tin sa multumesc tuturor care vor avea rabdarea sa-mi citeasca si mie problema.

vecina mea are casa cu acte de proprietate pe 1/2 din terenul de 300 mp,iar noi avem casa pe cealalta jumatate dar avem acte de proprietate doar pe 2/5 din teren.de ce avem asa in acte nu stiu pentru ca actul este o hotarire judecatoreasca care tine loc de vinzare cumparare din anul 1972 de cind avem casa, si de atunci folosim toata jumatatea cu plata impozitului cu tot ce trebuie, dar cum se numeste daca nu gresesc suntem in indiviziune (nu avem cadastru si nici intabulare).
dupa moarte tatalui 3 frati am renuntat in favoarea altui frate din anumite motive
iar fratele nastru are in actul de mostenire 3/4 iar mama 1/4.
casa este construita fara autorizatie dar este trecuta in hotarire.
acum 5 ani eu am construit in curte cu acordul fratelui 2 camere mansardate dar fara autorizatie pe sfertul pe care l-am cedat.
fratele vrea sa imi vinda partea mea dar nu poate pentru ca nu avem cadastru si din cite am inteles trebuie facut un proces de uzucapiune pentru diferenta de teren care nu apare in acte altfel nu se poate face cadastrul.
am fost la un avocat si m-i sa spus ca pot face un precontract de vinzare cumparare pe cele 2 camere in care sa scrie ca am platit un avans de 20000 ron si ca se obliga sa ma lase sa locuiesc in camere pina la perfectarea actelor si facerea actului de vinzare in forma legala iar daca se razgindeste si nu mai imi vinde sau vrea sa dea afara inainte sau dupa perfectarea actelor sa-mi plateasca avansul platit.
astazi am fost la notar sa incerc sa fac precontractul si m-i s-a spus ca pina nu fac procesul de uzucapiune nu pot face precontractul pentru ca pina nu se intregesc toate cotele de teren nu pot face actul(avocatul mi-a zis ca se poate cum am scris mai sus).
se poate face un act de vinzare cumparare sub semnatura privata pe cele 2 camere in aceste conditii(adica facem actul cu martori sau la notar iidau banii iar eu devin proprietar pe cele 2 camere .

imi cer scuze ca am scris atit de mult si probabil gresit si le multumesc tuturor care au avut rabdarea sa citeasca problema mea.

va multumesc anticipat.

ps.daca este cineva care ma poate ajuta sa fac actele sunt dispus sa le fac.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:54, 12 Martie 2010
Notarul v-a indicat corect ceea ce aveti de facut!
avocatul v-a indicat corect ceea ce aveti de facut, nu notarul...
puteti face chitanta de mana care are valoare de antecontract
Eu nu am inteles pana la urma daca avet acte in regula oe ceva, acel 2/5 e din intreg lotul in indiviziune cu vecina sau numai din 1/2 a voastra?...
Fratele poana la urma pe ce e proprietar? Ce hotarare, la ce se refera? Va da drept de proprietate (ma rog, fratelui)?
Atunci faceti actele cu fratele, ca e proprietar si basta!
Nu inteleg ce cote de teren are in vedere notarul; daca aveti numai o anumita bucata de teren in acte, se poate incheia cu privire la bucata aceea orice act, nu obliga nimeni pe nimeni sa isi intregeasca ce nu vrea sa intregeasca.
Nu inteleg, sincer. Poate altceva a vrut sa spuna notarul.

Cat priveste anteconractul, aceasta e o solutie temporara si nu va face proprietar. Dar e o solutie ieftina, cea mai ieftina, si destul de buna daca intelegeti riscurile ei.
2/5 din 300mp cit are tot terenul, vecina are 1/2 iar restul este la noi din 1972 si platim taxe tot.hotarirea tine loc de vinzare pe acele 2/5 , de ce nu apare tot terenul adica 1/2 asta nu stiu cert este ca il folosim si este trecut la circa financiara din 1972 fara sa ne deranjaze nimeni.
fratele e proprietar pe o cota de 3/4 iar mama pe 1/4 din 1/2 din 300 mp(am pus 1/2 pentru ca asa avem de cind avem casa si nu cred ca la un proces de uzucapiune se poate intimpla ceva tinind cont ca sunt 38 de ani de cind platim taxe si nu ne-a deranjat nimeni.
antecontractul il vad astfel:
ii dau fratelui 20000 ron sa se oblige ca imi va vinde cele 2 camere construite de mine cu voia lui,si sa ma lase sa stau in ele pina facem actele de vinzare in forma finala.
daca spune sa plec imainte sa se faca actele sau cind se fac actele nu mai vrea sa imi vinda sa fie obligat sa imi restituie cele 20000 ron date avans iar daca nu imi da banii instanta sa se pronunte iar decizia sa tina loc de vinzare.
este corect?

va multumesc anticipat.
de ce nu procedati asa/
mergeti cu fratele la notar si va constituie un drept de superficie cu titlu gratuit pe toata durata existentei constructiilor edificate de dvs..
practic da o declaratie ca ati facut dvs camerele respective si este de acord sa va constituie aceasta superficie cu titlu gratuit

cred ca este eficient, ieftin si rapid,

Alte discuții în legătură

Antecontract vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 bna ziua fratele meu are 3\\4 din mostenire iar mama1\\4 in urma succesiunii.noi ceilalti 3 frati am renuntat in favoarea fratelui din anumite ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 fratele meu are 3/4 din mostenire iar mama 1/4.fratele doreste sa imi cedeze 1/4 din partea lui dar sunt probleme ca nu putem sa facem cadastrul deoarece nu ... (vezi toată discuția)
Mostenitori fara succesiune poate deschide carte funciara ? benga112 benga112 Situatie dificila pentru Intabulare+carte funciara poate fii un abuz din partea autoritatilor? Se poate vinde o casa in aceasta situatie ? Fara succesiune ? ... (vezi toată discuția)