Da. Stiu! Titlul suna ciudat. Nu suntem obisnuiti sa alaturam titulaturii unei profesii referirea la sexul masculin; dar daca totusi o facem propun sa continuam. De ce nu tiganul avocat sau homosexualul avocat sau androginul avocat sau catolicul avocat? De ce nu tiganul –strungar, homosexualul-strungar, androginul-strungar, catolicul strungar? Indata ce acceptam drept criteriu sexul, lista criteriilor este deschisa si nu vom gasi nici un argument pentru care sa acceptam pe unele si sa le respingem pe altele fara sa fim sau sa parem subiectivi. Mi s-ar reprosa probabil ca este nefiresc sa comparam sintagma tiganul- avocat cu cea de barbatul-avocat sau si mai rau cu cea de femeie avocat. Mi s-ar reprosa cat de fortat si lipsit de stil ar fi un titlu compus din urmatoarele cuvinte : barbatul-homosexual- avocat. Lipsa de stil ar fi probabil o critica justificata; mi- teama insa ca o astfel de critica nu ar ascunde decat repulsia fata de ideea exprimata. Cum adica barbatul homosexual avocat? Bleah! Sau femeia –barbat-avocat.Brrrrr! “Femeia-miner”, desigur insa ca ar exprima o ciudatenie interesanta din perspectiva jurnalistica prin potentialul senzational al subiectului tratat sub titlu. “Femeia avocat” ar fi un titlu frivol din categoria “ intre noi fetele”. Dar “femeia avocat de la o cariera de succes la viata de familie? Eeeee? Asta da! Deja insiruirea de cuvinte ce urmeaza dupa “femeia avocat” transforma categoria “intre noi fetele” in categoria “intre noi fetele de business. Adica intre noi fetele mai elevate. Ei bine, iata un articol care poarta chiar acest titlu
www.avocatnet.ro/content/art... .
Ce vrea sa ne spuna autorul? Pai in mare ne spune cat de frumos e sa fi o femeie avocat. Si cat de greu este in acelasi timp.Ce greu e sa pastrezi porportia intre a fi femeie si a fi femeie: in viata profesionala si in viata privata. Ca adica sunt mari sacrificii de facut si ca ele trec razbind printr-o lume dominata de masculi a caror eventual singur scop este sa puna bete in roate oricarei femei de succes. Dar inarmate cu intelgenta, spirit de sacrificiu, imaginatie, putere de convingere- arme care desigur se insinueaza a fi exclusiv feminine- ele reusesc. Articolul nu contine in sine nici un lucru neadevarat. Va propun insa un exercitiu. Inlocuiti fotografiile ce insotesc articolul cu cele ale unor barbati-avocati si apoi eliminati din continutul articolului cuvantul femeie si derivatele acestuia si inlocuiti-l cu acela de barbat. Surprinzator nu? ”Barbatul avocat de la o cariera de success la viata de familie” Cu cateva exceptii, articolul ar ramane valabil si pentru barbati. Si asta fara voia autoarei.