Buna ziua.
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat in cazul urmator:
o mamica care se afla in concediul pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, concediu care luna viitoare se termina de drept, poate intra direct in somaj? Daca da, ce trebuie sa faca in acest sens. Multumesc frumos!
1. Mama trebuie sa reia activitatea a doua zi dupa implinirea varstei de 2 ani a copilului.
2. Pentru asta face o cerere catre angajator de incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluare a activitatii, in baza aceluiasi CIM.
3. La somaj nu intra daca vrea ea ci numai daca angajatorul nu mai are nevoie de serviciile ei si o concediaza prin desfiintarea postului.
4. Ar fi bine sa aiba o discutie cu angajatorul mai din timp, poate se intelege cu el.
Ok, am inteles. Insa, daca se intelege cu angajatorul sau acesta nu mare nevoie de servicile ei, poate beneficia de somaj? Adica indeplineste conditiile cerute pentru a intra in somaj? Nu stiu daca acea perioada de 2 ani cat a fost in concediu pentru cresterea copilului i se ia in calcul la acordarea somajului sau nu.
1. De aceea am si zis sa vorbeasca cu angajatorul si sa se inteleaga cu el.
2. Poate beneficia de somaj. Cele 12 luni necesare pentru adeverinta tip sunt 12 luni de dinainte de intrarea in CCC pana la 2 ani.
3. Perioada de CCC nu este perioada de cotizare pentru somaj.
Dreptul la somaj
costa332
buna ,sotia mea este in concediu pt cresterea copilului care se termina peste o luna,poate intra in somaj dupa aceea? intrucat unde lucra sa restrans ... (vezi toată discuția)