avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... la bine impreuna la greu fiecare pe contul lui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

la bine impreuna la greu fiecare pe contul lui

Fratele meu este casatorit de 16-17 ani.Are o firma de aprox 8 ani. Nu este el administrator ci sotia deoarece el este ofiter la jandarmi.Cam 4-5 ani s-a ocupat in principal el de firma tinand sub control achizitiile vanzarile si cat putea in timpul liber.Asta pana intr-o zi cand sotia i-a spus ca este angajat al MI si nu al firmei respective, ea fiind administrator si nu el.Acum dupa 4 ani firma este falimentara , ba mai mult fratele meu a trebuit sa faca imprumuturi in banci pentru a achita datoriile la stat.Imprumuturile le-a facut pe persoana fizica cu adeverinta de salariat(unul) si cu ipotecarea unui teren ( al doilea).(sa nu intrebati de ce le-a facut caci am sa va spun ca de fraier-dar le-a facut).Acum cu criza financiara salariul lui a scazut si bineinteles ca nu mai are putere financiara sa le plateasca.Sotia acum vrea sa divorteze.
Bunurile( de valoare) pe care le au impreuna sunt un apartament si terenul ipotecat.
Pe firma sunt niste utilaje pt productie de mobila,o dubita achitata integral si un autoturism in leasing (mai are 11 luni), si un teren intravilan.
Propunerea ei a fost sa-i lase lui apartamentul si masina si bineinteles datoriile.
Eu acum intreb cum se face partajul ?
Buna ziua "bunule samaritean" . Avand in vedere cele expuse de dvs. ma indoiesc ca se va gasi o solutie amiabila de solutionare , motiv pentru care se va ajunge la o actiune in instanta , initiata de oricare dintre cei doi , actiune avand drept obiect divort / partaj . In raport de probele depuse , de aparatori si... de judecatori ... se va proceda in consecinta .
Mentionez faptul (asta daca nu stiati) ca atat activul (bunurile dobandite in timpul casatoriei ) cat si pasivul (datoriile existente) incumba ambilor soti , si... solutia cea mai buna ar fi totusi o intelegere amiabila - partaj voluntar - pentru ca se irosesc altfel bani/timp si nervi nejustificat .....Sa aibe bafta ...amandoi !
Va multumesc pt raspunsul d-voastra dar intrebarea pe care o am bunurile din firma ( in cazul in care firma se va inchide-pentru ca asta intentioneaza) ale cui sunt?
Mi se pare normal sa se ia in calcul si bunurile existente in firma ca bunuri comune .
Poate veti spune ca nu este problema mea dar nu vreau ca fratele meu sa fie fraier pana la sfarsit.Daca ar fi dupa el ( deoarece este intr-o stare destul de rea) ar fi in stare sa fie de acord cu ea.Eu stiu foarte bine cat de mult s-a zbatut sa mearga acea firma (s-a si imbolnavit din cauza oboselii si a stresului).
Credeam ca m-am facut inteles ...:-/ ... inclusiv bunurile existente in firma sunt considerate ca bun comun si se partajeaza (in totalitate daca sotia este/sunt unic acsociat ; proportional cu cota cuvenita in situatia in care sunt mai multi asociati ) .
Bunurile firmei sunt ale firmei, eventual partile sociale se vor imparti...
Daca societatea se "inchide" inainte de partaj si divort e o solutie, daca dupa... e alta solutie... depinde si de acte, de ce anume s-a intreprins pe firma, daca reiese si contributia sotului, ce acte exista etc.
Din pacate, fara o analiza exacta, nu prea e posibila o solutie concreta, situatiile in care sunt de impartit si ipoteci, si credite, si Sc sunt dificile si complictae, trebuie musai analizate actele...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta domestica angiba angiba Buna ziua.Sunt casatorita de 17 ani am 2 copii de 13 si 15 ani.Avem 50 de ani. si el si euAm un sot violent verbal si fizic.Nu stiu ce sa fac ,ce pasi sa ... (vezi toată discuția)
Plata datorii comune? ei ei Sunt despartit de doi ani, dar nu divortat inca si am o fata de 17ani, in grija mamei, careia ii platesc pensie alimentara. Despartirea a fost la cererea ... (vezi toată discuția)
Credit bancar restant contractat de fosta sotie alfred66 alfred66 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie. Acum cativa ani sotia a contractat doua credite de nevoi personale cu buletinul, fara ipoteca, bani pe care ... (vezi toată discuția)