Daca se intocmeste actiunea de divort bine ... procesul poate dura cel mult .. "2 termene" (depinde la ce judecatorie sunt arondati / in functie de cat este de impovarata ( a se citi "numar mare de litigii aflate pe rolul acesteia" ) . Daca faceti singuri actiunea doar taxele de timbru si timbru judiciar ; daca se angajeaza aparator se adauga onorariul acestuia ... sa foloseasca prima varianta (sfatul meu in cazul din speta prezentata de dvs.) .
Durata -depinde de instanta( exemplu la unele instante , ca cele din Buc, termenele sunt la cateva luni sau dupa noroc...)
- de cum sunt administrate probele( mai ales ca se va naste copilul si in timpul procesului si se vor complica lucrurile...nu mai se poate divorta prin acord)
Despre cosuri depinde ce avocat vreti ....nu exista onorarii generice, intrebati individual
Eu, din contra, va sfatuiesc sa incepeti divortul dupa nastere... va spun de ce: veti avea un copil, al ambilor, care va fi copil din casatorie, dar cu privire la care nu s-a decis cui e incredintat... si de aici se vor naste, in viitor, probleme de semnaturi ale ambilor parinti, incredintare si/sau pensie.
Mai bine stabiliti toate astea de comun acord acum, la inceput, ca sa nu va mai dati in judecata peste 3 ani...
Pe termen lung, e mai avantajos.
Costurile depind si daca veti face partaj... inteleg ca sotul nu vrea bunuri, nu ca ele nu ar exista, deci depinde daca vreunul dintre soti vrea partaj...
Depinde daca va intelegeti cu privire la nume si tot... mai bine intrebati, asa cum spunea cineva, un avocat individual.
Sau... mergeti singuri in instanta si taxele vor fi sub 100 de lei.
O varianta rapida este
- pronuntarea divortului , din culpa comuna a ambilor soti , fara motivarea hotararii judecatoresti
cu
- revenirea sotiei la numele purtat anterior incheierii casatoriei .Va fi dispusa , totodata , incredintarea copilului minor si stabilita pensia de intretinere , raportata la 1/4 din veniturile continue realizate de catre sot.
Sustin varianta divortului dupa nasterea copilului.
;)
Acum cu revenirea la numele anterior sau pastrarea... asta nu are importanta, dupa mine!
Ba chiar unele femei gasesc deranjant sa aiba dupa divort alt nume decat copilul care le e incredintat si solicita pe cale administraiva o schimbare de nume (pentru ele sau pentru copil).
Si e chiar aiurea, tot acolo se ajunge... alte neintelegeri, alte nelamuriri...
Eu chiar gasesc interesant sa am alt nume decat copilul... dar sa vedem copilul meu ce-o sa zica! :D
Ai dreptate cu hotararea nemotivata, daca tot sunt de acord cu toate e mai elegant, mai decent...