Am o problema, va rog ajutor cu un sfat, acum cateva zile un prieten ma rugat sa ii dau si lui masina mea imprumut pentru un sfarsit de saptamana, mi-a spus ca doreste sa mearga cu prietena lui la munte, eu i-am dat masina crezand ca asta si va face cu ea, in seara urmatoare in jurul orelor 2 noaptea primesc un telefon raspund la celalalt capat al firului un domn care se prezinta si care imi spune ca este comisar al garzii financiare ca langa el se afla domnii de la serv de investigare a fraudelor si colegii de la politia rutiera si ca impreuna cu acestia au dispus un control de rutina cica asupra autovehiculului meu si au gasit in acesta 134 de cartuse de tigari de diferite marci netimbrate fara acte de provenienta.
Am fost intrebat daca este auto al meu, daca ii cunosc pe cei din masina, daca mi-a fost furata masina, iar acesta imi spune ca se va pune sechestru pe masina pana la finalizarea verificarilor si voi fii chemat la declaratii.
Cand am auzit parca a cazut cerul pe mine, am sunat un avocat in miez de noapte si mi-a spus ca daca valoarea capturii nu depaseste suma de 20.000 lei nu este infractiune si se da doar o amenda intre 1.000 si 1.500 lei si nu au voie sa puna sechestru sau sa confiste masina.
L-am sunat pe domnul comisar si mi-a spus sa stau linistit ca nu va patii nimic masina si ca o sa ma cheme saptamana viitoare la declaratii pana atunci masina sta la ei.
Acum vreau sa stiu este adevarat ce mi-a spus avocatul sunat de mine, fac oamenii legii un abuz ca imi retin masina, cum pot stabilii ei valoarea marfii, imi puteti da textul de lege, legea nr. sa o citesc si eu?
Nu este vorba despreniciun abuz.Cei care au efectuat controlul l-au gasit pe prietenul dvs cu marfa de contrabanda,ceea ce constituie infractiune.
Marfa aceasta a fost adusa cu masina pe care dvs.i-ati impumutat-o la cerere,fara a cunoaste scopul real al folosirii acesteia.
In temeiul art.118 c.pen vehiculul folosit la savarsirea unei infractiuni este supus confiscarii speciale.
Pe de alta parte,vehiculul a fost imprumutat de dvs.,fara a cunoaste in ce scop va fi folosit,prietenul dvs,beneficiind de buna dvs.credinta.
Avand in vedere aceasta situatie,vehiculul in acest moment se afla doar in custodia organelor care l-au prins pe prietenul dvs.
Legea va tine seama de aceasta si autoturismul va va fi predat prin proces verbal,cu conditia sa faceti dovada neimplicarii dvs in aceasta infractiune
Codul vamal a fost modificat prin Ordonanta 54/2010 in care la infracțiunea de contrabanda a fost introdus un nou aliniat
Art 270/3 ,, sunt asimilate infractiunii de contrabanda si se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia.” . Nu mai este ca inainte cand situatia era clara: daca le treci peste fasie este contrabanda . Acum depinde si de practica judiciara a fecarui Parchet cum incadreaza fapta . Au fost cazuri in care sa dat NUP celui care a fost descoperit cu o cantitate insemnata de produse accizabile si sa disjuns cauza fata de AN cel care le-a vandut persoanei in cauza, pentru ca toti declara ca le-a cumparat de la o persoana pe care evident nu o cunosc . Valoarea tagarilor in vama se face dupa nomenclator unde acestea sunt impartite in trei mari categorii .
In legatura cu masina, daca aceasta are locasuri special amenajate, fata de cele existente din fabricatie si in acele locasuri au fost descoperite tigari, aceasta de ridica in vederea confiscarii .
Abuz vamal
okrda
am luat la ocazie pe o femeie sa treaca vama si la control vamal au gasit tigari in bagajul ei care era pe banca de verificare nu la mine in masina si atunci ... (vezi toată discuția)