avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare teren in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare teren in indiviziune

Buna ziua.
Parinti mei, in urma cu aproximativ 10 ani a vandut etajul casei si odata cu aceasta a vandut in indiviziune si 1000 mp din teren (total 3000mp), surorii si cumnatului meu. A facut aceasta deoarece suntem 3 frati si dorea ca fiecare dintre noi sa beneficieze de cate 1000mp. Intre timp, sora mea a divortat de fostul sot dar nu au facut partajul.
Actul de vanzare-cumparare a fost facut pe numele fostului sot.

Terenul mai are o iesire spre o strada secundara si acolo as vrea sa imi fac casa. Problema majora este ca fostul cumnat si-a amenajat din niste containere un fel de depozit exact pe terenul care ar fi trebuit sa-mi revina mie si nu vrea sa elibereze spatiul desi am discutat ca atunci cand va fi cazul, sa plece cu acele baraci.
Va rog sa-mi da-ti o solutie cum sa fac. Parintii mei, imi pot vinde terenul pentru constructie fara ca el sa semneze vreun act? Adica sa imi vanda din cei 2000 mp ramasi?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: axiclau , utilizator 21:13, 7 Iulie 2010
Casa si terenul insumeaza 3000 mp din care parintii mei au facut act de vanzare-cumparare cu sora si cumnatul meu pe nivelul 1 al casei si 1000mp de teren. Parterul si inca 1000 de metrii ii revin fratelui meu iar ultima mie de metrii, care se afla in spate, cu iesire catre o strada secundara si deci unde se poate construi o casa, s-a decis ca imi va reveni mie.
Cumnatul si sora mea au pe contractul de vanzare-cumparare 1000 mp in indiviziune iar pe act scrie ca are acea mie in fata cu strada principala, in spate cu cea secundara, in dreapta cu vecinul din dreapta, in stanga cu vecinul din stanga.
De aici am tras concluzia ca el nu vrea sa semneze din cauza ca terenul lui poate fi oriunde pe acea suprafata de 3000 mp.
De aici marea dilema, din cauza actului care are delimitarile acestea. Daca spuneti ca imi poate vinde strict terenul din spate, fara sa fie nevoie de niciun acord din partea lui, m-am linistit.
Normal, imi dau seama ca nu are ce cauta cu acele cotainere acolo deoarece nu are terenul delimitat.
Nu ma pricep deloc la situatii de genul acesta, va rog sa ma scuzati daca m-am tot repetat fara sa ma fac clar inteles.
Multumesc mult.
ati inteles si nu prea.. parintii dvs sunt cu el in indiviziune ca nu sa facut iesirea din indiviziune.. iau vandut o mie metri din cei trei mii dar acei o mie pot fi: un metru aici, unul in coltul opus si tot asa..si dvs va pot vinde parintii inca o mie de metri care poate de asemenea sa fie oriunde.. si fratelui dvs care este la parter tot asa sai vanda mia de metri.. atunci, dvs, sora si excumnatul dvs. fratele dvs, aveti fiecare cate o mie metri.. daca va intelegeti sa faceti partaj voluntar e ok, daca nu.. judecata scrie pe voi..
ex-cumnatul, profita de faptul ca nu are terenul delimitat si a amplasat unde au vrut muschii lui containerele..asa ca nu prea aveti cei face pana nu iesiti din indiviziune
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. Acum am inteles.
Speram sa fie mai simplu si sa imi vanda locul direct delimitat.
Domnule Petre...inteleg ca sunteti avocat. Mi s-a intamplat rareori sa vad un avocat scriind cu atatea greseli gramaticale. In egala masura, ca si avocat, ar trebui sa stiti ca parintii NU se pot afla in indiviziune cu fiica si fost cumnatul acestora intrucat primii sunt VANZATORI, cei din urma CUMPARATORI, iar obiectul contractului trebuie sa fie, asa cum arata art 934 C Civ unul determinat. Determinarea unui teren se face prin limitele acestuia. Se pare ca in contractul incheiat limitele terenului sunt vagi. Asadar parintii trebuie mai intai sa rezolve problema acestor limite ale celor 1000 de m printr-o eventuala actiune in granituire pentru a se stabili hotarele celor doua proprietati iar mai apoi la vanzarea propriu-zisa pentru cei 1000 de m ai dumneavoastra.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
Mihaela Enache, Avocat
Parintii prin aceasta actiune in granituire pot decide limitele terenurilor sau in instanta si ex-cumnatul ar avea ceva de spus precum ca el ar dori teren si in curte si in mijloc si in spate? La cat de nerusinat este, nu m-ar mira...
Exista si varianta ca parintii sa imi vanda cei 1000 mp si dupa aceea sa introduca aceasta actiune?

Informativ, imi puteti spune cam ce perioada de timp consuma un astfel de proces?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
energising, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare teren cu drum cu cota indiviza ContSters49632 ContSters49632 am un teren de 1000 mp, cam 20/50m deschidere=50m,servit de o cale de acces in care cota indiviza este de 1/3, adica sunt 3 proprietati (loturi de 1000 mp ) a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, cu respect vă adresez următoarea întrebare: un ... ildiko-etelka ildiko-etelka Bună ziua, Cu respect vă adresez următoarea întrebare: Un teren de 3000 de metri pătrați are patru coproprietari. Doi au câte 1000 de metri ... (vezi toată discuția)
Teren in indiviziune jonel jonel La un moment dat cineva vinde o constructie situata pe un teren din Bucuresti, formata din............... Cota indiviza de teren de 63 metri patrati din ... (vezi toată discuția)