avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare teren in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare teren in indiviziune

Buna ziua.
Parinti mei, in urma cu aproximativ 10 ani a vandut etajul casei si odata cu aceasta a vandut in indiviziune si 1000 mp din teren (total 3000mp), surorii si cumnatului meu. A facut aceasta deoarece suntem 3 frati si dorea ca fiecare dintre noi sa beneficieze de cate 1000mp. Intre timp, sora mea a divortat de fostul sot dar nu au facut partajul.
Actul de vanzare-cumparare a fost facut pe numele fostului sot.

Terenul mai are o iesire spre o strada secundara si acolo as vrea sa imi fac casa. Problema majora este ca fostul cumnat si-a amenajat din niste containere un fel de depozit exact pe terenul care ar fi trebuit sa-mi revina mie si nu vrea sa elibereze spatiul desi am discutat ca atunci cand va fi cazul, sa plece cu acele baraci.
Va rog sa-mi da-ti o solutie cum sa fac. Parintii mei, imi pot vinde terenul pentru constructie fara ca el sa semneze vreun act? Adica sa imi vanda din cei 2000 mp ramasi?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: axiclau , utilizator 21:13, 7 Iulie 2010
Parintii nu va pot vinde inca terenul intrucat nu se cunosc hotarele exacte, iar obiectul contractului dintre dumneavoastra si parinti trebuie sa fie determinat, asa cum am afirmat si mai sus.
Nu pot sa va dau un raspuns cu privire la perioada procesului...
multumesc.
Mihaela88 a scris:

Domnule Petre... In egala masura, ca si avocat, ar trebui sa stiti ca ...


Doamna mihaela88 (avocat undercover) sa stiti ca n-am vazut niciodata vreun avocat care, incepandu-si "pledoaria" astfel cum ati inceput-o dvs... sa ma "dea pe spate" cu vreun argument demn de retinut. Cei care au cu adevarat ceva de spus /argumente de fapt si de drept de adus, nu ... simt deloc nevoia sa inceapa astfel (isi concentreaza energiile pe ceea ce e de spus cu adevarat)

@energising

Caracteristic proprietatii comune /indivize este faptul ca niciunul dintre proprietari nu este titularul exclusiv al unei fractiuni materiale din bun, ci are determinata partea sa asupra bunului sub forma unei fractiuni din drept.

Si acum ...pe "romaneste": am 1/3 din dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata totala de 3000 mp., dar nu stiu exact de unde incep si unde se termina cei 1000 mp (1/3 din 3000). Nu sunt materializati. Pot sa fie pe de-a lungu, pe de-a latul, pe de-a curmezisul...

Corect (sau, ma rog, fara sa nasca discutii) in actele acelea ar fi trebuit sa fie scris "1/3 cota indiviza din terenul in suprafata totala de 3000 mp...". Dar chiar daca sta scris "in indiviziune 1000 mp. din 3000..." tot aia e.

Existenta indiviziunii ca modalitate a dreptului de proprietate nu depinde de exprimarea mai desteapta sau mai putin desteapta a notarului care a croit actul ... (si nici nu inceteaza printr-o modalitate ...de exprimare, ci prin PARTAJ)

Daca din cuprinsul actului (chiar asa exprimat in mp. in loc de fractie sau procent) rezulta ca nici unul din proprietari nu este titular exclusiv al unei fractiuni materiale din bun (de-aci, pana-aci), ci doar titular al unei fractiuni ideale/abstracte din drept , atunci acestia sunt in COproprietate.

Acestei stari i se poate pune capat prin partaj si nu prin ...granituire.
Inainte de a ...ingradi ceva trebuie sa stiu cam de unde si pana unde tine acel ceva al meu pe care vreau sa-l ingradesc.

Ori, din cele srise de dvs pana aici, eu inteleg ca terenul aferent casei este in proprietate indiviza. 1/3 din el (1000mp) are sora (in devalmasie cu sotul ei), 1/3 (1000 mp) are fratele si 1000 mp. ...(pentru ca nu se puteau evapora) au ramas in proprietatea (tot indiviza) a mamei.

Mama v-ar putea vinde ceea ce are. Adica 1000 mp indivizi din 3000 sau mai corect exprimat cota (ideala, abstracta) de 1/3 din dreptul de proprietate asupra terenului.
Pentru a vinde ceea ce are, nu are nevoie de semnatura nimanui.
Nu poate sa vanda insa teren "de-aci pan-aci" pentru ca nu are asa ceva (pana la partaj nu stie de unde si pana unde tine material ceea ce are ca fractie/procent din drept).


Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
romascanu, moderator
va multumesc mult.
as avea si eu cateva intrebari daca se poate?
am mostenit impreuna cu sora si bunica mea, de la bunicul meu o casa si terenul pe care este casa ,eu as dori sa imi construiesc in aceeasi curte o casa ,pot obtine autorizatia de constructie si toate actele necesare,intab si cadastru fara sa am nevoie de semnaturile lor?voi avea drepturi depline asupra casei pe vreau sa o construiesc sau este bun comun?trebuie sa ies din indiviziune?cum este mai bine sa fac sa scap de alergatura ,plus ca ele nu locuiesc in loc in care este aceasta casa si ar fii foarte dificil sa le conving sa mearga pana acolo.
va multumesc frumos .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren cu drum cu cota indiviza ContSters49632 ContSters49632 am un teren de 1000 mp, cam 20/50m deschidere=50m,servit de o cale de acces in care cota indiviza este de 1/3, adica sunt 3 proprietati (loturi de 1000 mp ) a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, cu respect vă adresez următoarea întrebare: un ... ildiko-etelka ildiko-etelka Bună ziua, Cu respect vă adresez următoarea întrebare: Un teren de 3000 de metri pătrați are patru coproprietari. Doi au câte 1000 de metri ... (vezi toată discuția)
Teren in indiviziune jonel jonel La un moment dat cineva vinde o constructie situata pe un teren din Bucuresti, formata din............... Cota indiviza de teren de 63 metri patrati din ... (vezi toată discuția)