In primul rand tin sa laud initiativa dvs. de a raspunde intrebarilor pe forum.
In urma semnarii unor contracte (servicii electronice) cu clienti din SUA am primit bani (transfer si cec-uri). Sunt scutit de plata TVA-ului sau a altor taxe ? Daca da, se taie factura, sau doar invoice extern ? Daca se taie factura, se trece TVA-ul ? Daca SUA ia 10% ca si Traty Tax, se paote scade din TVA aici ? Este obligatoriu ca factura sa fie taiata la maxim o luna de la prestarea serviciului ?
Toate aceste intrebari se refera la legile din noul cod fiscal.
Am scris si celor de la FISC dar mi-au raspuns "codat" cred, insiruind o lista de legi din monitorul oficial, nepublicate inca.
Inainte de a da un raspuns categoric intrebarii tale, cu toate ca un raspuns categoric in materie fiscala nu prea poate exista decat in legatura cu cota de TVA si de impozit pe profit, as dori sa stiu daca esti inregistrat ca si comerciant persoana fizica in Romania sau in USA sau daca serviciile prestate sunt realizate de persoana juridica la care tu ai calitatea de asociat unic ? Nu reiese foarte clar calitatea in care ai realizat serviciile respective pentru companiile americane.
La fel de important e de stiut ceva mai in detaliu ce tip de servicii ai prestat pentru a determina locul prestarii serviciilor din perspectiva teritorialitatii TVA-ului.
De asemenea e foarte important si daca contractantul tau, compania pentru care ai prestat acele servicii de care vorbesti, e o companie rezidenta americana sau daca serviciile tale au fost realizate pentru o companie americana, insa contractantul tau are alta nationalitate. Trebuie stiut si daca platittorul e aceeasi companie cu cea cu care ai contractat.
Romania are tratat de evitare a dublei impuneri cu USA, insa acest tratat nu te ajuta din perspectiva impozitelor indirecte, asa cum e TVA-ul. Cred ca in state TVA-ul e putin diferit in anumite state fiind un "tax sales". Atentie si la posibilitatea ca sumele de bani incasate in contul tau bancar (personal) sa nu fie considerate tranzactii suspecte din perspectiva spalarii banilor, mai ales daca banii intra referinte de genul "onorarii servicii ..., etc."
Si atentie si la o posibila evaziune fiscala, mai ales daca banii nu-ti sunt datorati cu titlul de salariu! Daca trimiti cat mai multe detalii as putea incerca sa identific niste scenarii cat mai curate pentru tine ...
Serviciile respective sunt realizate de persoana juridica (romaneasca) la care sunt administrator/asociat (50%). In SUA, firma este inregistrata la IRS ca si platitoare de taxe. In urma acestei inregistrari, statul american ne opreste 10% din castiguri ca fiind TREATY TAX. Probabil se refera cumva la vreun acord foarte vechi intre SUA si RO. Un astfel de acord sigur exista pentru ca ne-au spus cei de la Ministerul de Finante. Avem contract intre firma noastra si firma respectiva din SUA, contract care stipuleaza ca firma respectiva vinde produsele noastre software, urmand a ne trimite 35% din sumele castigate. Firma respectiva nu ne cere factura, nici invoice extern. Doar trimit banii in banca in contul firmei (wire sau cec) deci eu trebuie sa autofacturez.
Nu stiu ce altceva as putea scrie pe facturi, decat "prestari servicii". Ce documente ar fi necesare pentru a demonstra ca serviciul este prestat in SUA? Poate fi incadrata ca prestare de servicii (poate cum e consultantza) ? Contractul cu firma din SUA poate dovedi ceva ? Este necesar ca acest contract sa fie tradus in romana ?
Platitorul este aceeasi companie cu contractantul si este o companie rezidenta americana. Am discutat cu ei si spun ca ei nu opresc TVA-ul, ci ni-l trimit noua.
Ma intereseaza mai mult daca, dupa noul cod fiscal, prestarile de servicii electronice mai sunt scutite de TVA. Am sunat astazi la ministerul finantelor si, ca de obicei, am primis un raspuns edificator: "Nu va putem ajuta deoarece abia astazi s-a publicat noul cod fiscal"...
Am formulat o adresa si catre FISC, iar raspunsul lor, a fost din nou edificator:
In raspunsul celor de la fisc, erau trimiteri la urmatoarele legi:
Legea 571/2003, titlul VI - TVA, cap. I, art 125(1), alineatul (1), pct 26
- definire servicii electronice
- art 126, alin(9), litera b - operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere
- art 133, alin(2), litera g, pct 12
- art 145, alin(2), litera b
- art 155, 156, 156(1), 156(2) - decontul de taxa
Urmat de instiintarea ca normele de aplicare nu au fost emise inca.
Probabil dorinta mea de a face totul corect fata de stat, combinata cu indiferenta/superficialitatea institutiilor statului ma fac sa imi doresc sa ma fi nascut in SUA...
Sunt constient ca aceasta situatie este una destul de speciala (rar intalnita) dar nu este posibil ca in 2007 acest domeniu (IT) sa nu fie acoperit de niste legi solide si explicite.
Va multumesc mult si sper sa putem rezolva aceasta problema pana pe data de 25 cand trebuie sa inchid anul...
Cu respect,
Mihai Dragomir
PS: Se poate cumpara noul cod fiscal de pe site-ul dvs ?